Δεν νιώθεις την επίδραση του καφέ; Μάλλον φταίει η ώρα που τον πίνεις!

15:53 12/7/2021 - Πηγή: iPop

Ίσως έχεις προγραμματίσει την καφετιέρα σου να έχει έτοιμο τον καφέ σου στις 7 το πρωί, ώστε να απολαύσεις τον εσπρέσο σου μόλις σηκωθείς απ’ το κρεβάτι ή ίσως είσαι απ’ τα άτομα που έχουν έτοιμο τον freddo τους να περιμένει στο ψυγείο από το βράδυ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η λογική είναι ότι θέλεις να πίνεις τον καφέ σου μόλις ανοίγεις τα μάτια σου και δεν μπορεί κανείς να σε κατηγορήσει γι’ αυτό. Όμως, αν δεν νιώθεις την επίδραση του καφέ, τότε συγγνώμη αλλά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις την ώρα που τον πίνεις!

Πώς καταφέρνω να

ξυπνάω με όρεξη κάθε πρωί χωρίς να πίνω καφέ (μπορείς κι εσύ!)

Πάμε να μιλήσουμε για την κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες. Τείνει να έχει αρνητικές επιδράσεις στο σώμα μας, μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι συμβάλλει στο λίπος στην κοιλιά. Παράλληλα, όμως, εξυπηρετεί και μια σημαντική λειτουργία στο σώμα: Το πρωί, για παράδειγμα, αυξάνεται μαζί με την αδρεναλίνη, για να μας δώσει ενέργεια και να μας βοηθήσει στη συγκέντρωση. Έτσι, το να ενισχύσουμε αυτή την ποσότητα κορτιζόλης με αυξημένα επίπεδα καφεΐνης μπορεί να είναι ανούσιο, καθώς έχουμε ήδη μια φυσική πηγή ενέργειας μόλις σηκωνόμαστε το πρωί. Ίσως, λοιπόν, θα έπρεπε να περιμένουμε να μειωθούν λίγο τα επίπεδα κορτιζόλης πριν καταναλώσουμε καφέ.

Ο καφές στο σώμα μας τη στιγμή που τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι αυξημένα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αίσθημα νευρικότητας, ειδικά σε όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

Pexels

Χάρη στην κορτιζόλη, η συγκέντρωσή μας τείνει να κορυφώνεται 30-45 λεπτά αφότου ξυπνήσουμε. Για να επωφεληθούμε, λοιπόν, πραγματικά απ’ τον καφέ, καλό είναι να περιμένουμε να τον πιούμε λίγο αργότερα, που θα έχουν σταθεροποιηθεί τα επίπεδα της ορμόνης.

Βέβαια, ο καφές νωρίς το πρωί μπορεί να ωφελήσει σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν θέλουμε να κάνουμε πρωινή γυμναστική ή βόλτα με τον σκύλο μας.

Η επίδραση του καφέ θα είναι πιο έντονη και ψυχολογικά αν περιμένεις λίγο

Εκτός, όμως, απ’ το κομμάτι που έχει να κάνει καθαρά με το σώμα μας, υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι. Οι ειδικοί λένε ότι η καθυστέρηση στον πρώτο καφέ της ημέρας, μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση που αισθανόμαστε όταν τον απολαμβάνουμε.

Η ουσία είναι ότι εάν θέλεις να επωφεληθείς στο μέγιστο απ’ τον καφέ και την ενέργεια που προσφέρει, ώστε αυτή η ενέργεια να σε ακολουθεί για όλη τη μέρα, είναι καλύτερα να περιμένεις να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης και μετά να πιεις την πρώτη γουλιά απ΄τον καφέ σου!

Αυτή είναι η τελευταία ώρα που μπορείς να πιεις καφέ χωρίς να καταστρέψεις τον ύπνο σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Δεν νιώθεις την επίδραση του καφέ; Μάλλον φταίει η ώρα που τον πίνεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα