Δεν γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κι αυτός είναι ο λόγος

11:45 4/10/2019 - Πηγή: iPop

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου. Αλλά τι ακριβώς να γιορτάσουμε; Το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα, ότι ζώα θανατώνονται, ότι υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που «γεννά» κουτάβια με στόχο το κέρδος;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων δεν είναι γιορτή, είναι μια μικρή υπενθύμιση για τα όσα τραγικά συμβαίνουν εν έτει 2019 κι ενώ έχουμε εξελιχθεί τόσο πολύ σε άλλους τομείς, συνεχίζουμε και κακομεταχειριζόμαστε τα ζώα.

Απ’ το κατοικίδιό μας που το βλέπουμε σαν παιχνίδι που ορισμένες φορές παρατάμε, από τα χιλιάδες

αδέσποτα και τις συνθήκες στις οποίες ζουν, από τις φόλες σε αυτά τα αδέσποτα, τα πειραματόζωα που θανατώνονται, τα δελφίνια που βασανίζονται για να βλέπεις εσύ ένα ωραίο θέαμα;

Δυστυχώς, τα δυσάρεστα περιστατικά είναι πολλά και περισσότερο συχνά από όσο νομίζουμε. Σήμερα που «γιορτάζουμε» αυτήν την ημέρα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα παρατημένα στους δρόμους, άλλα θανατώνονται από φόλες και δηλητήρια, άλλα από αυτοκίνητα κι άλλα από ασιτία και αρρώστιες.

Κι εσύ τι κάνεις για αυτό; Δεν σου ζητά κανείς να είσαι φανατικά φιλόζωος, να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις ή να βοηθάς εθελοντικά. Αυτό εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, αλλά μπορείς τουλάχιστον να κάνεις τα στοιχειώδη: Να βάλεις λίγο νερό και λίγη τροφή στα αδέσποτα που περνούν καθημερινά έξω από το σπίτι σου, να τα σέβεσαι, να υιοθετήσεις έναν σκύλο ή μια γάτα αντί να αγοράσεις.  Θα μου πεις «μα αν τα κάνω αυτά θα αλλάξει η κατάσταση;». Ναι, αν τα κάνουμε όλοι σιγά-σιγά θα ανατραπεί αυτό το κλίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει και δυστυχώς όχι πάντα για καλό.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Γνώριζες ότι…53 δις ζώα θανατώνονται κάθε χρόνο στην βιομηχανική κτηνοτροφία, αφού πρώτα ζήσουν μια σύντομη φρικτή ζωή.πάνω από 13 εκατομμύρια πειραματόζωα βασανίζονται και θανατώνονται κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη.Χιλιάδες ζώα ταλαιπωρούνται στους ζωολογικούς κήπους, τα δελφινάρια, τις ιπποδρομίες και τα τσίρκο ως θέαμα.Η βιομηχανία κατοικίδιων «γεννά» κουτάβια γατάκια και ότι περισσεύει το εγκαταλείπει ή το θανατώνει ή το ξεφορτώνεται με κάθε τρόπο.Χιλιάδες κατοικίδια εγκαταλείπονται.Σε καμία χώρα τα ζώα δεν έχουν δημόσια δωρεάν περίθαλψη και ο κτηνίατρος είναι πολύ, πολύ ακριβός.Και ποια είναι τα δικαιώματα τους;

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.

2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα θα συμβούν μόλις υιοθετήσεις σκυλάκι

Photo: unsplash/Ancaro Project

Το άρθρο Δεν γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κι αυτός είναι ο λόγος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα