Απογοητευτικά στοιχεία για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

14:45 26/4/2017 - Πηγή: iPop

Απογοητευτικά στοιχεία για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την οργάνωση ρεπόρτερ χωρίς σύνορα.

Παρά το γεγονός ότι ανέβηκε το 2017 μία θέση πιο πάνω, δηλαδή 88η μεταξύ 180 χωρών, σε σχέση με την τελευταία έκθεση, η κατάσταση στο πεδίο των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα είναι απογοητευτική.

Η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσίευσε νέα

λίστα για την ελευθερία του Τύπου, που αφορά την χρονιά που πέρασε και η Ελλάδα βρίσκεται στην 88η θέση.

Στην έκθεση κριτικάρεται έντονα η «αμφιλεγόμενη» δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ παράλληλα τονίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει εξαλείψει τη διαφθορά και παρέχει επαρκές πλαίσιο για τη λειτουργία τωνΜέσων Ενημέρωσης της χώρας.

Η διεθνής οργάνωση μιλάει ακόμα και για το θέμα του ΔΟΛ, για την προσπάθεια παρέμβασης με τον διορισμό ενός πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής της διαδικασίας διάσωσης.

Συμπερασματικά, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έχουν σχέση με παράγοντες οι οποίοι παρεμπόδισαν την σωστή λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.

Επίσης σημειώθηκαν κρούσματα βίας, συλλήψεων, απειλών, εκφοβισμού και πολιτικής επιρροής, και ταυτόχρονα λόγος έγινε και για την στάση στάση πολιτικών προσώπων και για την ψήφιση νέων νόμων που αφορούν τη λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και για την ασφάλεια των μυστικών υπηρεσιών.

Στη 16η θέση βρίσκεται η Γερμανία

Η Γερμανία, η οποία είχε υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις στη λίστα των ΡΧΣ εν όψει απειλών για τη ζωή δημοσιογράφων, κράτησε τη 16η θέση.

Η χώρα κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Νορβηγία (1η), η Σουηδία (2η), η Φινλανδία (3η), η Αυστρία (11η) και η Εσθονία (12η) σε μια κατηγορία που χαρακτηρίζεται «καλή».

Όμως υπάρχει κριτική καθώς οι ΡΧΣ αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και κορυφαίοι πολιτικοί δείχνουν δημοσίως αυξανόμενη περιφρόνηση απέναντι σε δημοσιογράφους.

Στα δύο τρίτα των χωρών που εξετάστηκαν η κατάσταση επιδεινώθηκε πέρυσι όχι μόνο σε δικτατορικά κράτη αλλά και σε δημοκρατικά.

Υπόλοιπες χώρες

Δύο θέσεις στην κατάταξη έπεσαν η ΗΠΑ και η Βρετανία -43η και 40η αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την RSF, από τις 180 χώρες της λίστας η ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει σε 72 χώρες περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

Η Τουρκία, βρίσκεται στην 155η θέση, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Erdogan καθώς σήμερα αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Επτά θέσεις μπροστά από την Τουρκία η Ρωσία παραμένει σταθερά στην τελευταία πεντάδα της κατάταξης στην 148η θέση.

H Βόρεια Κορέα πήρε την τελευταία θέση στον κατάλογο, την οποία κατείχε η Ερυθραία για 10 χρόνια.

Η Κίνα, η Συρία -η οποία θεωρείται η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους (177η θέση) και το Τουρκμενιστάν (178η) βρίσκονται την τελευταία πεντάδα.

The post Απογοητευτικά στοιχεία για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα