Αντικαπνιστικός νόμος: “Καταιγίδα” από πρόστιμα και παραβιάσεις για ένα τσιγάρο

20:12 19/1/2020 - Πηγή: iPop

Πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου επέβαλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε καταστήματα και πελάτες που δεν τηρούν τα νέα μέτρα. 

Μπορείς τα μέτρα να είναι σε ισχύ εδώ και αρκετό καιρό, όμως οι παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου συνεχίζονται και δεν είναι λίγες. Τα ελεγκτικά κλιμάκια επέβαλαν υψηλά πρόστιμα σε καταστήματα και πελάτες στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και σε κατάστημα που υποστήριζε ότι λειτουργεί ως “Λέσχη Καπνιστών”. Το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στο κατάστημα αυτό, που βρίσκεται στην Πλάκα, αγγίζει, μάλιστα, τα 2.000 ευρώ.

Αυτή είναι η αρνητική πλευρά του αντικαπνιστικού νόμου, που πολλοί δεν είχαν φανταστεί!

Το βράδυ του Σαββάτου, 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ). Ελέγχθηκαν καταστήματα στην Πλάκα, στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι.

Αναλυτικά η αποτίμηση των ελέγχων που έγιναν από τα μεικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας:

Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών» επιβλήθηκε πρόστιμο 2000 ευρώ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύνταγμα :Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του οποίου δεν έφερε διακριτικά του μαγαζιού, βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4×100 ευρώ), ενώ πρόστιμο 1500 ευρώ επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4×100 ευρώ) και 6.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλάμπ, στο οποίο ο χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ.

Διάβασε ακόμα:

Χιλιάδες οι αιτήσεις για λέσχες καπνιστών | Τι θα ισχύσει;

Photo: snowing / Freepik

Το άρθρο Αντικαπνιστικός νόμος: “Καταιγίδα” από πρόστιμα και παραβιάσεις για ένα τσιγάρο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα