Τσακαλώτος και Στουρνάρας αντεπιτίθενται στο ΔΝΤ

07:59 8/2/2017 - Πηγή: iPop

Άδικη σε αρκετά σημεία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, καταλογίζοντας συγκεκριμένα ότι «δεν είναι δίκαιη σε αρκετούς τομείς, ενώ πολλά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συνεπή με τα πρόσφατα και καλά τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία».

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε επιστολή του Υπουργού προς το Ταμείο, η οποία ενσωματώθηκε και στην έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον

Ε. Τσακαλώτο, «το Ταμείο παρουσιάζει μία συνολική εικόνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της Ελλάδας που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM».

Ο ίδιος στην επιστολή του σημειώνει πως η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε, ειδικά μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως «η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, η έκθεση αναφέρει μία επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν προκύπτει από όσα έχουν ήδη γίνει στη δημοσιονομική πολιτική, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε πολλούς τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί ότι η συνέχεια της «της παραπλανητικής παρουσίασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψιν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στην Ανάλυση για τη Βιωσιμότητα του Χρέους (DSA).

Η αυξημένη προσπάθεια θα έπρεπε, κατ’ αρχήν, να οδηγήσει στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο μέλλον. Ωστόσο, ο μακροχρόνιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μειώθηκε από το ΔΝΤ στην ανάλυση για το χρέος στο 1% από 1,25% τον Μάιο του 2016 και είναι η δεύτερη συνεχόμενη μείωση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, ο ΥΠΟΙΚ σημειώνει στην επιστολή του ότι η δημοσιονομική επίδοση του 2015 και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 είναι σημαντικά καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις., προσθέτοντας ότι οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2016 θα είναι στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ.

Παρά τη σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση, η ανάλυση του ΔΝΤ δεν προχωρά σε μία σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για το 2018 και μετά, παραμένοντας στο προβλεφθέν επίπεδο του 1,5%, παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο

Τέλος, ο Υπουργός υπογραμμίζει πως το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2016 αμφισβητεί το επιχείρημα της έκθεσης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Η επιστολή του Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας σε δική του επιστολή τονίζει ότι το Ταμείο είναι υπερβολικά απαισιόδοξο σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές του εκτιμήσεις, λέγοντας πως υποτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, καταγράφοντας τη διαφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος σε συγκεκριμένες αναφορές.

Δεδομένου ότι τη πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα

Ο Γ. Στουρνάρας καταλογίζει στο Ταμείο ότι μεταξύ 2012 και 2014 έκανε τα εξής:

το ΔΝΤ πίεσε για όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας,το ΔΝΤ είναι εν μέρει υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013, δεδομένου ότι ήταν αδικαιολόγητες (με δεδομένη την τελική έκβαση) ζητώντας πρόσθετα παραμετρικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ακόμη και όταν ήταν περισσότερο από σαφές ότι το 2013 η δημοσιονομικές εξελίξεις οδηγούσαν προς ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα καθ΄ υπεραπόδοση,το ΔΝΤ επέμεινε στην πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγνοώντας τις απόψεις των αρχών, της Τράπεζας της Ελλάδος και την ΕΚΤ, και αποδείχθηκε ότι κατάφωρα υπερεκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες και υποτίμησε τον αντίκτυπο στην οικονομία,το ΔΝΤ υποβάθμισε σταθερά την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αγνοώντας, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

The post Τσακαλώτος και Στουρνάρας αντεπιτίθενται στο ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα