Ένας κομήτης πλησιάζει τη Γη ενώ έρχεται η πρώτη έκλειψη Σελήνης του 2017

18:40 7/2/2017 - Πηγή: iPop

Ενώ ο Φεβρουάριος έχει μπει εδώ και λίγες μέρες, δύο εντυπωσιακά αστρικά φαινόμενα μας περιμένουν το επόμενο τριήμερο. Ένας κομήτης πλησιάζει τη Γη, ενώ η πρώτη έκλειψη της Σελήνης για το 2017 θα είναι ορατή το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο.

Έκλειψη της Σελήνης

Η έκλειψη της Σελήνης θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου και θα είναι ορατή απ’ την Ελλάδα. Φυσικά, επειδή έκλειψη Σελήνης

δεν γίνεται παρά μόνο με Πανσέληνο, την Παρασκευή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Πανσέληνο του Φεβρουαρίου.

Η έκλειψη θα αρχίσει περί τις 00:30 το βράδυ της Παρασκευής, ενώ θα φθάσει στο μέγιστό της στις 02:44. Η σεληνιακή έκλειψη θα τελειώσει στις 04:55.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο iPop.gr ο Α. Δαπέργολας, Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φαινόμενο δεν θα είναι πολύ εύκολα ορατό με γυμνό μάτι, καθώς πρόκειται για έκλειψη παρασκιάς, δηλαδή δεν θα είναι η σκιά της Γης που θα μπει μπροστά απ’ τον δίσκο της Σελήνης, αλλά η παρασκιά. Αυτό δηλαδή που θα δει κάποιος είναι ένα σκοτείνιασμα του δίσκου της Σελήνης. Καιρού επιτρέποντος, θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο ως ένα «θόλωμα» στο φεγγάρι.

Ένας κομήτης θα πλησιάσει τη Γη

Την ίδια στιγμή ένας κομήτης ετοιμάζεται να περάσει σε πολύ κοντινή απόσταση απ’ την Γη στις 11 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον κομήτη με επιστημονική ονομασία 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova.

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε το 1948 απ’ τους αστρονόμους Minoru Honda, Antonín Mrkos και Ľudmila Pajdušáková, απ’ τους οποίους πήρε και το όνομά του.

Σύμφωνα με τον κ. Δαπέργολα, ο κομήτης αναμενόταν να είναι πολύ θεαματικός, όμως, δυστυχώς δεν είναι τόσο λαμπρός.

Ο κ. Δαπέργολας μας ενημερώνει ότι ο κομήτης θα είναι στα όρια της παρατήρησης, όμως, όχι με γυμνό μάτι. Όπως εξηγεί χρειάζεται τηλεσκόπιο ή πολύ ισχυρά κιάλια προκειμένου να παρατηρηθεί.

Το αξιοσημείωτο είναι η κοντινή απόσταση απ’ την οποία θα περάσει απ’ τον πλανήτη μας, θα βρίσκεται περί τα 12 εκατ. χιλιόμετρα απ’ την Γη.

Τα μάτια ψηλά, λοιπόν, αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο για να απολαύσετε τα αστρικά φαινόμενα!

Photos: Wikimedia Commons, NASA

The post Ένας κομήτης πλησιάζει τη Γη ενώ έρχεται η πρώτη έκλειψη Σελήνης του 2017 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα