Επώδυνες μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη ζητά ο Thomsen

07:44 8/2/2017 - Πηγή: iPop

Επώδυνες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη ζητά για ακόμα μια φορά το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, ο οποίος κάνει λόγο για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στον «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση της έκθεσης για την Ελλάδα, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει σε μείωση συντάξεων, αλλά και μείωση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους για να υπάρξει φιλικό προς την ανάπτυξη κλίμα.

Ο κ. Thomsen προχώρησε στην παραδοχή ότι τα μέλη του ΔΝΤ διαφώνησαν μεταξύ τους κατά τη συζήτηση της έκθεσης στη συνεδρίαση, ενώ ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και σύγκλιση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Ταμείο αναφορικά με τις προϋποθέσεις για βιωσιμότητα του χρέους.

Έχει περιοριστεί το χάσμα, Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της

Όμως, ο κ. Thomsen πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές αναφορικά με τη βιωσιμότητα, διότι το ΔΝΤ θεωρεί ακόμα πολλά τα χρόνια που έχει τεθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο ίδιος εξέφρασε για ακόμα μια φορά την άποψη ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας, όμως, θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών.

Ωστόσο, πρόσθεσε το στέλεχος του ΔΝΤ, πως ακόμα και μ’ αυτές οι μεταρρυθμίσεις (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού) «η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο».

Αυτό ήταν και το σημείο στο οποίο παραδέχθηκε ότι κατά τη συνεδρίαση κάποια «στελέχη εξέφρασαν τη διαφωνία τους στα ζητήματα που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος. Χαρακτήρισαν ιδιαιτέρως συντηρητικές τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

Όμως, ο κ. Thomsen συμπλήρωσε ότι αυτό είναι κάτι συνηθισμένο που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.

Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικό για μεγάλο διάστημα γιατί «δεν υποστηρίζεται από τις απαιτούμενες πολιτικές»

The post Επώδυνες μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη ζητά ο Thomsen appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα