Αναζητώντας το αυτονόητο…!

09:27 9/3/2016 - Πηγή: iPop

Τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα αλλά και τα κύτταρα της χώρας, οι πολίτες της, βρίσκονται εντός του κυκεώνα των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Κυκεώνας ο οποίος αναδεύει και παρασύρει στο διάβα του οτιδήποτε έχει σταθεί όρθιο και αποτελεί νησίδα ελπίδας. Δυστυχώς, στο μάτι του βρίσκονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν, αν όχι να επιβιώσουν σαν σε άλλες ξεχασμένες εποχές. Το τμήμα όμως της κοινωνίας που επλήγη πρώτο και με τη μεγαλύτερη δριμύτητα από αυτόν τον ορυμαγδό ήταν αναμφίβολα οι μετανάστες και κατ’ επέκταση οι μετανάστες

δεύτερης γενιάς, μέρος της οποίας είμαι και εγώ.

Απέναντι λοιπόν στις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εμείς καλούμαστε να υπερπηδήσουμε το υψηλότερο εμπόδιο, αυτό του κοινωνικού αποκλεισμού. Αποκλεισμός που πηγάζει από ένα πρόβλημα, την «ακούσια» άρνηση της πολιτείας να εξετάσει με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή την ηθική της υποχρέωση για απόδοση ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά. Μια γενιά που καρτερεί υπομονετικά να χαίρει αποδοχής και ισότητας σε μια πολιτεία ισονομίας και ισοκρατίας.

Το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποφάσισε εν μια νυκτί να ακυρώσει το νόμο Ραγκούση αφήνοντας ως εκ τούτου χιλιάδες νέων χωρίς δικαιώματα και κυρίως χωρίς ελπίδα. Πράξη η οποία όχι μόνο αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές αλλά και στο αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας η οποία επιδοκιμάζει και χειροκροτεί την ενσωμάτωσή μας σε αυτή. Το περασμένο καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενος από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ επανέφερε τον εν λόγω νόμο και τότε και πάλι η ελπίδα γεννήθηκε σε όλους μας. Δυστυχώς, όμως η διαδικασία είτε δε προχωράει είτε προχωράει με τρομακτικά αργούς ρυθμούς γεγονός που οδηγεί σε μια απίστευτη ψυχολογική κόπωση.

Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση στις κεντρικές και τοπικές αρχές του κράτους να συντονίσουν και να επισπεύσουν τη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας σε μια γενιά που γεννήθηκε, μαθήτευσε, σπούδασε και γαλουχήθηκε με τις ελληνικές αξίες, ήθη και έθιμα. Σε μια γενιά που διψάει να ενσωματωθεί πλήρως σαν ενιαία ψηφίδα στο μωσαϊκό της κοινωνίας. Σε μια γενιά που ζητά απεγνωσμένα να προσφέρει στη χώρα που τη δέχτηκε. Σε μια γενιά που σκέφτεται, μιλά και οραματίζεται στα ελληνικά. Σε μια γενιά που ζητά το αυτονόητο…!

Ridvald DhimoΜηχανολόγος Μηχανικός, Πανεπιστήμιο Δυτικής ΜακεδονίαςMSc in Thermal Power Engineering, Cranfield University, UK.

Το εν λόγω κείμενο μας το έστειλε αναγνώστης του iPop.gr. Αν θέλετε μπορείτε να στείλετε και εσείς τα δικά σας άρθρα στο [email protected].

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Αναζητώντας το αυτονόητο…! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα