Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν απ’ το Σάββατο. Τι μένει ανοιχτό- τι κλείνει. Σχεδόν 3.000 τα νέα κρούσματα

18:40 5/11/2020 - Πηγή: iPop

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που ισχύουν απ’ το Σάββατο προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς. Θυμίζουμε ότι απ’ τις 6 το πρωί του Σαββάτου τίθεται σε ισχύ το lockdown σε όλη τη χώρα. Στο μεταξύ, τα κρούσματα πλησίαση για πρώτη φορά τα 3.000.

Πλέον θα μετακινούμαστε

στέλνοντας μήνυμα στο 13033, επιλέγοντας μια απ’ τις 6 μετακινήσεις που επιτρέπονται. Κλείνει και το λιανεμπόριο, ενώ τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν εκτάκτως και το Σαββατοκύριακο και θα αναστείλουν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα.

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν απ’ το Σάββατο μέσα απ’ τα λόγια του Νίκου Χαρδαλιά:Η διαδικασία η τωρινή μοιάζει με της άνοιξης. Πλέον η διαφορά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, και στα ΜΜΜ. Επίσης, νηπιαγωγεία, δημοτικά, σχολεία ειδικής ανάγκης, παραμένουν ανοιχτάΜετακινήσεις επιτρέπονται από και προς την εργασία, για συνοδεία παιδιού στο σχολείο ή για έκτακτη ανάγκηΟι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS ή με τη συμπλήρωση της φόρμας που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωσηΚατά τις βραδινές ώρες οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί. Κάνω έκκληση για λελογισμένες μετακινήσεις. Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR 48 ώρες πριν με πτήση, και 72 ώρες πριν με χερσαία είσοδο. Παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό ενώ από τη Δευτέρα η συμπλήρωση της φόρμας ισχύει και για όσους βγαίνουν από τη χώρα αεροπορικώς Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ νομών παρά μόνο για έκτακτους λόγουςΤα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο εφόσον το επιθυμούν με την αναστολή να ξεκινά από τη ΔευτέραΑναστέλλονται και τα κέντρα βοήθειας ηλικιωμένων Αθλητική άσκηση προβλέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους μέχρι τρία άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητήΕπιτρέπονται μόνο οι διοργανώσεις της SUPERLEAGUE και της πρώτης κατηγορίας του μπάσκετΓια τα ΜΜΜ προβλέπεται η μεταφορά με 65% πληρότητα και στα ταξί για έναν επιβάτη, κατ’ εξαίρεση για τα ανήλικα τέκνα. Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).Υποχρεωτική η τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσειςΕπιτρέπονται delivery και take away

Αυτά είναι τα 10 μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους

Τι μένει ανοιχτό

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 σε όλη την επικράτεια ισχύουν τα παρακάτω ως προς τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19:

Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχεςΕπιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑΚαθαριστήριαΠερίπτερα (24ώρο)ΦαρμακείαΠρατήρια καυσίμωνΥπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιώνPet shopsΤα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 ΝοεμβρίουΗ λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.Πώς στέλνουμε μήνυμα για τις μετακινήσεις μας

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη – συνοδεία μαθητή ή συνοδεία συγγενή από και προς την εργασία

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα..

Η ενημέρωση για τα νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.917 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49807, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες.

4303 (8.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14879 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 43 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα. 275 (39.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν απ’ το Σάββατο. Τι μένει ανοιχτό- τι κλείνει. Σχεδόν 3.000 τα νέα κρούσματα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα