Εκλογές ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν... με την Αριζόνα

Σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Αριζόνα και στη Νεβάδα, είναι σήμερα συγκεντρωμένα τα βλέμματα πρωτίστως των Αμερικανών και δευτερευόντως του υπόλοιπου κόσμου, κυρίως πολιτικών και επενδυτών, αφού αυτές θα κρίνουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται από εχθές κυριολεκτικά ένα βήμα από την είσοδο του Λευκού Οίκου, μετα την κρίσιμη επικράτησή του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ

στις πολιτείες-κλειδιά του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, αλλά και το προβάδισμα που έχει σε Αριζόνα και Νεβάδα, οι οποίες θα τον στείλουν -εφόσον τις κερδίσει και επίσημα- στο Οβάλ Γραφείο.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ, και για να φτάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την προεδρία πρέπει να κερδίσει τους 11 εκλέκτορες της Αριζόνα και του 6 της Νεβάδα.

Στην πρώτη, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών λαμβάνει το 50,5% και ο Τραμπ το 48,1%, ενώ στη δεύτερη προηγείται με 49,3% έναντι 48,7% του αντιπάλου του.

Εν τω μεταξύ, με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί ο κόσμος και δύο ακόμη πολιτείες, τη Πενσιλβάνια και τη Τζόρτζια, όπου ο Μπάιντεν υπολείπεται μεν σε ψήφους του Τραμπ, ωστόσο η διαφορά τους είναι πολύ μικρή και οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, όπου φαίνεται να προηγείται ο Μπάιντεν, μπορεί να βοηθήσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να κάνει την έκπληξη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ και το προεκλογικό επιτελείο του έχουν ξεκινήσει "ανταρτοπόλεμο” καταθέτοντας μπαράζ προσφυγών είτε για την επανακαταμέτρηση ψήφων, όπως στο Ουισκόνσιν, είτε για να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σε πολιτείες όπου ο ίδιος προς το παρόν προηγείται, όπως στην Πενσιλβάνια και στην Τζόρτζια.

Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο τις προσεχείς ώρες.

Αναλυτικά, οι πολιτείες που συνεχίζεται η καταμέτρηση είναι:

- Αριζόνα (11 εκλέκτορες): Μπάιντεν 50,5%, Τραμπ 48,1%

- Τζόρτζια (16 εκλέκτορες): Τραμπ 49,6%, Μπάιντεν 49,2%

- Νεβάδα (6 εκλέκτορες): Μπάιντεν 49,3%, Τραμπ 48,7%

- Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες): Τραμπ 50,1%, Μπάιντεν 48,7%

- Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες): Τραμπ 50,4%, Μπάιντεν 48,3%

- Αλάσκα (3 εκλέκτορες): Τραμπ 62,9%, Μπάιντεν 33%

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα