Αν το παιδί σου σε εκνευρίζει… δες τις λένε οι ψυχολόγοι!

13:12 19/2/2020 - Πηγή: iPop

Είναι φυσιολογικό τα μέλη σε μια οικογένεια να τσακώνονται και να έχουν διαφορετικές απόψεις. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός ακόμη και αν σαν συνδέουν δεσμοί αίματος! Αν σε εκνευρίζει το παιδί σου, λίγο περισσότερο από τα άλλα, τότε οι ψυχολόγοι έχουν κάτι να σου πουν.

Αν σε εκνευρίζει το παιδί σου, τότε σημαίνει ότι σου μοιάζει. Σύμφωνα με μια έρευνα, αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο δεν έχει να κάνει με το άλλο άτομο, αλλά έχει να κάνει με σένα. Και οι γονείς συχνά δεν δέχονται την συμπεριφορά των παιδιών τους ή προσπαθούν να τα διορθώσουν γιατί βλέπουν τον εαυτό τους στα παιδιά και όλα τα λάθη που εκείνοι έκαναν.

Κι επειδή δεν θέλουν να τα κάνουν και τα παιδιά τους, τότε δημιουργείται μια ισχυρή σύγκρουση και μια πιο περίπλοκη σχέση.

Τι είναι η προβολή σύμφωνα με την ψυχολογία;

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η προβολή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που υιοθετείται από τον άνθρωπο και συμβαίνει όταν ένα άτομο αποδίδει δικές του σκέψεις και συμπεριφορές που δεν μπορεί να δεχτεί σε ένα άλλο άτομο.

Δηλαδή, αποδίδουν σε ένα άτομο δικά τους συναισθήματα επειδή δεν μπορούν να τα ανεχτούν και να τα παραδεχτούν οι ίδιοι στον εαυτό τους. Κι αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή η αποδοχή τους θα σε βγάλε απ’ το comfort zone, προκαλώντας σου έντονο άγχος.

Για πολλούς, λοιπόν, από το να αναλάβουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους και να βελτιωθούν, είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινήσουν τα συναισθήματά τους σε μια εξωτερική πηγή και να νιώσουν θυμό.

Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονέων

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Marta Segrelles, πολλές από τις συμπεριφορές των παιδιών έχουν κληρονομηθεί απ’ τους γονείς. Από την παιδική ηλικία, τα παιδιά παρατηρούν τις διαφορετικές συμπεριφορές των γονιών σε διαφορετικές περιστάσεις.

Ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, όταν αρχίζει να διαμορφώνεται και η προσωπικότητα του καθενός, τα παιδιά αρχίζουν να υιοθετούν τη συμπεριφορά των γονέων τους από τον τρόπο που μιλάνε, στον τρόπο που αντιδρούν. Ακόμη και η διάθεση της μητέρας ή του πατέρα μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους.

Είναι φυσιολογικό, κατά τη διάρκεια της ζωής,οι άνθρωποι να κοιτάξουν στο παρελθόν και να μην είναι ικανοποιημένοι με αποφάσεις που έχουν πάρει ή με το πώς αντέδρασαν σε μια συγκεκριμένη,δύσκολη κατάσταση και θα ήθελαν να το αλλάξουν.

Κι έτσι, όταν είσαι γονέας και βλέπεις ότι το παιδί σου κάνει τα λάθη που έκανες εσύ, τότε αυτομάτως θέλεις να το διορθώσεις και να αποφύγεις να νιώσει αρνητικά μεγαλώνοντας και κοιτώντας πίσω στο χρόνο.  Να μην την “πατήσει” δηλαδή, όπως την πάτησες εσύ.

Το χαρακτηριστικό που μόνο το μικρότερο παιδί της οικογένειας έχει

Πώς μπορείς να βελτιώσεις αυτήν την κατάσταση;

Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις δικές τους εσωτερικές συγκρούσεις και να τις λύσουν και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα παιδιά τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβεις πως το παιδί δεν ανήκει στη μαμά ή στο μπαμπά του. Θα πάρει τις δικές του αποφάσεις, θα κάνει τα δικά του λάθη και θα μάθει μέσα από την εμπειρία.

Πριν κατηγορήσεις, προσπάθησε να δεις το πρόβλημα αντικειμενικά. Μπες λίγο στη θέση του.Αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεσαι στο παιδί σου, τον τόνο της φωνής σου και τις λέξεις που χρησιμοποιείς.Αν δεν δέχεται τη συμβουλή σου ή κάνει γκριμάτσες… τότε θυμήσου πως κι εσύ στη θέση του ίσως αντιδρούσες με τον ίδιο τρόπο. Προσπάθησε να μη θυμώνεις.Αν η συζήτηση είναι πολύ έντονη και λες λόγια που ενδεχομένως πληγώνουν και θα τα μετανιώσεις, τότε καλύτερη να σταματήσεις τη συζήτηση για μια άλλη στιγμή.Είναι σημαντικό να ελέγχεις τα συναισθήματά σου. Αν είσαι ήρεμος, αυτήν την ηρεμία θα μεταφέρεις και στο παιδί σου.Πέρνα ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου. Είναι σημαντικό για να χτίσετε ένα υγιή δεσμό με καλές αναμνήσεις.Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο επιστημονικός λόγος που δεν πρέπει να ευνοείς κάποιο από τα παιδιά σου!

Το άρθρο Αν το παιδί σου σε εκνευρίζει… δες τις λένε οι ψυχολόγοι! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα