Αισιοδοξία για συμφωνία αλλά και νέα μέτρα (;)

22:28 24/11/2016 - Πηγή: iPop

Σύγχυση προκαλούν τα μηνύματα που έρχονται απ’ τους Ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς απ’ την μια εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κι απ’ την άλλη αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέα μέτρα απ’ το 2018.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Bloomberg, υπάρχουν έτοιμα μέτρα για την Ελλάδα,

(για το χρέος) τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν το 2018, όταν θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα, εάν φυσικά παρουσιαστεί ανάγκη.

Όσον αφορά το τι απαιτούν οι δανειστές σ’ αυτή την φάση για να κλείσει η αξιολόγηση, ο επικεφαλής του Eurogroup αποκάλυψε ότι οι απαιτήσεις είναι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι «αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος».

Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ για το χρέος;

Για το χρέος, ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί στο Eurogroup του Μαΐου «όπου είπαμε ότι θα κάνουμε κάποια έξτρα βήματα για να μειώσουμε το βάρος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στεκόμαστε δίπλα στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος τους».

Αισιοδοξία Μοσκοβισί πριν το ταξίδι στην Αθήνα

«Δικαιολογημένα αισιόδοξος για μια θετική συζήτηση πάνω σε «όλα τα ζητήματα για την Ελλάδα στο «σημαντικό» Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί απ’ την πλευρά του στο Bloomberg.

Αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς στην Αθήνα, «ωστόσο, χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση», την οποία μάλιστα συνέδεσε και με την επίσκεψή του στην Αθήνα την Δευτέρα.

Χαμηλά πλεονάσματα και ρύθμιση του χρέους προτείνει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Την μεγάλη σημασία να διευθετηθεί άμεσα στο ζήτημα του χρέους και να χαμηλώσουν οι προσδοκίες για τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε έκθεσή του σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει πως «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ».

Ο προϋπολογισμός 2017, όπως αποτυπώνεται στην Εισηγητική Έκθεση, έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων

The post Αισιοδοξία για συμφωνία αλλά και νέα μέτρα (;) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα