Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» Ντάισελμπλουμ- Μοσκοβισί. Τι ζητούν οι Θεσμοί απ’ την Κυβέρνηση;

19:48 24/11/2016 - Πηγή: iPop

Αισιοδοξία εκφράζουν οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς στην Αθήνα. Οι δύο πολιτικοί «βλέπουν» πρόοδο, ενώ εκτιμούν ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα γίνει μια «θετική συζήτηση».

Τι ζητάνε οι Θεσμοί απ’ την Αθήνα;

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup στο Bloomberg, οι δανειστές ζητούν παραπάνω μεταρρυθμίσεις στις ιδιωτικοποιήσεις

και στην αγορά εργασίας.

«Θα μας αναφέρουν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου αλλά απ’ όσα ακούω οι συζητήσεις είναι πολύ παραγωγικές και πολύ πρόοδος έχει συντελεστεί», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Στο επίκεντρο το χρέος

Για το χρέος, ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί στο Eurogroup του Μαίου «όπου είπαμε ότι θα κάνουμε κάποια έξτρα βήματα για να μειώσουμε το βάρος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Έχουμε κάποια επιπλέον μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στεκόμαστε δίπλα στους Ελληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος τους».

Αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι «αν, και όταν φυσικά, οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει».

Τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα; «Θα πρέπει να ανεβούν και πράγματι ανεβαίνουν κάθε χρόνο και ο στόχος είναι 3,5%».

Από εκεί θα αποφασίσουμε για πόσο είναι δυνατό να μείνουν σε αυτό το επίπεδο. Μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο, και αυτό «ναι» είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση

Αισιόδοξος και ο Μοσκοβισί

«Δικαιολογημένα αισιόδοξος για μια θετική συζήτηση πάνω σε «όλα τα ζητήματα για την Ελλάδα στο «σημαντικό» Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί απ’ την πλευρά του στο Bloomberg.

Αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς στην Αθήνα, «ωστόσο, χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση», την οποία μάλιστα συνέδεσε και με την επίσκεψή του στην Αθήνα την Δευτέρα.

Αυτό που εύχομαι για την Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση του προγράμματος είναι να χτίσουμε μια ιστορία επιτυχίας

«Εφόσον η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και να δεχθούν να προχωρήσουν σε θετικές συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, ζητώντας και πάλι συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Photo: Aris Oikonomou / SOOC

The post Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» Ντάισελμπλουμ- Μοσκοβισί. Τι ζητούν οι Θεσμοί απ’ την Κυβέρνηση; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα