Αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων- Η διαφορά με την ανεμοβλογιά

10:35 23/5/2022 - Πηγή: iPop

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει τα αυξανόμενα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Τα στατιστικά μέχρι σήμερα και η διαφορά του ιού απ’ την ανεμοβλογιά.

Σε 12 χώρες του κόσμου, υπάρχουν πάνω από 100 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα. Συγκεκριμένα, μέχρι και το Σάββατο 21/5, υπήρχαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε δελτίο Τύπου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία,

την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η κατάσταση είναι εν εξελίξει και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες», σημείωσε ο ΠΟΥ.

Όσον αφορά το πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτείται στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο προκειμένου να υπάρξει μετάδοση της εν λόγω ευλογιάς.

Ευλογιά των πιθήκων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νόσο, τη μετάδοση και την αντιμετώπισή της

Η μόλυνση μπορεί να αναπτυχθεί μετά από έκθεση σε «σκισμένο δέρμα, βλεννογόνους, σταγονίδια του αναπνευστικού, μολυσμένα σωματικά υγρά ή ακόμα και επαφή με μολυσμένο λινό», σύμφωνα με τον Νάιλ Μάμπορ, πρόεδρο του τμήματος ανοσοπαθολογίας στην κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο δείγμα απ’ το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα δείχνει ότι μάλλον πρόκειται για ανεμοβλογιά.

Η διαφορά με την ανεμοβλογιά

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», εξήγησε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, ενώ στη συνέχεια επισήμανε τις διαφορές με την ανεμοβλογιά.

Στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος. Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων- Η διαφορά με την ανεμοβλογιά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα