Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποχαιρετούν την Ειδομένη- Video από ελικόπτερο

16:10 24/5/2016 - Πηγή: iPop

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποχαιρετούν την Ειδομένη και μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός των ατόμων που αναχώρησαν από τον καταυλισμό έχουν πλέον φτάσει τους 1.529.

Συνεχίζεται χωρίς να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα από τα ξημερώματα της Τρίτης η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη σε κέντρα φιλοξενίας της βορείου Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής «αντίο» στην Ειδομένη έχουν πει πάνω από 600 άτομα τα οποία επιβιβάσθηκαν σε 13 λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας, περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Τα πρώτα λεωφορεία άρχισαν να φτάνουν σε ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές – εμπορικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων. Συγκεκριμένα, έφτασαν στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών με βάση την υπηκοότητα.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων άρχισε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Την ίδια στιγμή συνολικά 54.124 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Η διαδικασία εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού και η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εξελίσσεται ομαλά, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας που είναι πάνω από 1.5000 παραμένουν σε επιφυλακή.

Police action in progress to clear #Idomeni #RefugeesGr Media access very restricted pic.twitter.com/Iim16C3ECv

— Jeanne Carstensen (@jcarstensen) May 24, 2016

It's happening now: The #Idomeni evacuation begins. Many people start leaving. Hope it will stay calm. will update pic.twitter.com/bxL4zIhi0p

David Lohmueller (@DavidLohmueller) May 24, 2016

Four buses leaving the camp in #idomeni @RichterSteph @RTLde @ntvde pic.twitter.com/vQu32VCkl1

— Andi Hill (@andicam75) May 24, 2016

#Macedonian soldiers watch across the fence into #Idomeni as Greek police evacuate the sprawling camp pic.twitter.com/t2HIzL7P7C

— Fisnik Abrashi (@fabrashiap) May 24, 2016

Να θυμίσουμε πως το βράδυ της Δευτέρας ζητήθηκε τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τους αλληλέγγυους να απομακρυνθούν.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό πάνω από 15 λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες.

Ο Αν. Συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αχιλλέας Τζέμος τόνισε στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου πως η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Όπως σημείωσε το βράδυ της Δευτέρας αποχώρησαν αρκετοί αλληλέγγυοι ενώ όπως σημείωσαν στον άτυπο καταυλισμό που εκκενώνεται βρίσκονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Πράξις και η Υπάτη Αρμοστεία.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

The first two busses with #refugeesGr are leaving the #idomeni pic.twitter.com/UN72ZnaS6F

— DimitrisLampropoulos (@LampDim) May 24, 2016

Πόσες μέχρι να χρειαστούν για την εκκένωση της Ειδομένης;

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες επισημαίνουν πως είναι πολύ πιθανό η επιχείρηση να διαρκέσει πιθανώς μέρες, ενώ έχει επίσης ξεκαθαριστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθεί βίας. Οι αρμόδιες αρχές θα προσπαθήσουν μόνο να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μεταφερθούν στα κέντρα με στόχο να κάνουν αίτηση για άσυλο και για ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ο κ. Κυρίτσης διαβεβαίωσε τη Δευτέρα μιλώντας στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου ότι η εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης δεν θα είναι μια αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να αδειάσει τώρα ο καταυλισμός, διότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο το καλοκαίρι στην ύπαιθρο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η εκκένωση θα γίνει χωρίς προβλήματα, ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχουν δομές για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες.

Τόνισε πως υπάρχουν ήδη 6.500 θέσεις στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, ενώ οι πρόσφυγες στην Ειδομένη αυτή τη στιγμή είναι 8.500.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποχαιρετούν την Ειδομένη- Video από ελικόπτερο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα