Ο Έλληνας «μάγος» των ειδικών εφέ του Game of Thrones εξηγεί τα πάντα για τη σειρά στο iPop.gr

13:57 24/5/2016 - Πηγή: iPop

Είσαι κι εσύ, όπως σχεδόν οι πάντες σ΄αυτόν τον πλανήτη, λάτρης του Game of Thrones. Αυτό βέβαια το οποίο μπορεί να μην γνωρίζεις είναι πως τα ειδικά εφέ αυτής της υπερπαραγωγής έχουν και ελληνική υπογραφή.

Πίσω, λοιπόν, από τους δράκους, το πλήθος κόσμου που φαίνεται στη σειρά αλλά και απ’ όλα τα υπόλοιπα- ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το Game of Thrones βρίσκεται ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Ο

Θεσσαλονικιός με καταγωγή από το Λαγκαδά εργάζεται στην ομάδα οπτικών εφέ της σειράς Game of Thrones και μίλησε στο iPop.gr για την μοναδική αυτή εμπειρία που βιώνει.

Πως προέκυψε η εργασία στο Game Of Thrones;Καθώς φοιτούσα στο πανεπιστήμιο Hampshire College στην Αμερική, αποφάσισα να κάνω μια ταινία μεγάλου μήκους σαν πτυχιακή εργασία. Το πρότζεκτ με έφερε σε επαφή με την Diane Pearlman, μια πρώην διευθύντρια οπτικών εφέ που είχε συμμετέχει και στο Matrix, αλλά τώρα έτρεχε έναν οργανισμό που προωθούσε την περιοχή στο Hollywood σαν μέρος κινηματογράφησης. Της άρεσε το πρότζεκτ μου και αλληλοβοηθηθήκαμε. Κάλεσα γνωστούς της επαγγελματίες που θέλανε να διδάξουν αλλά δεν είχαν κάποιο κοινό και δύσκολο να τους καλέσουν από μόνα τους τα πανεπιστήμια. Εγώ από την μεριά μου κέρδισα γνώση από αυτούς τους ανθρώπους αλλά το βασικότερο την εμπιστοσύνη της Diane. Το λέω γιατί είναι σημαντικό και αυτή η εμπιστοσύνη με έφερε εδώ. Όταν λοιπόν αποφοίτησα και έψαχνα για δουλειά, ζήτησα την βοήθειά της και με σύστησε στον φίλο της Steve Kullback, τον διευθυντή των οπτικών εφέ του Game of Thrones. Μια δυνατή συστατική επιστολή της μου άνοιξε την πόρτα για την θέση την οποία πήρα μετά από μια τυπική συνέντευξη.
Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή από την σειρά;Για εμένα θα παραμένει «ο κόκκινος γάμος». Νομίζω είναι η πιο τολμηρή σκηνή στην ιστορία της τηλεόρασης. Μέσα σε μερικά λεπτά τρεις βασικοί πρωταγωνιστές (όλοι καλοί) δολοφονούνται κατόπιν προδοσίας. Μετά από αυτό, κανένας χαρακτήρας δεν είναι ασφαλής. Οι πρωταγωνιστές μπορούν να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή. Και αυτό είναι το ωραίο για εμένα. Έχω κουραστεί να βλέπω ταινίες που οι πρωταγωνιστές δεν πεθαίνουν ποτέ. Προβλέπεις το τέλος τόσο εύκολα.Ποιο πιστεύετε πως είναι το στοιχείο το οποίο έχει κάνει την σειρά τόσο αγαπητή στο κοινό;Δεν υπάρχει καλό και κακό. Δηλαδή, δεν υπάρχει τόσο ξεκάθαρα. Υπάρχουν χαρακτήρες που είναι περισσότερο κακοί και άλλοι περισσότερο καλοί, όμως κυρίως υπάρχουν ανθρώπινοι χαρακτήρες που πρέπει να πάρουν αποφάσεις και πολλές φορές κάνουν την λάθος απόφαση. Μια διεφθαρμένη βασίλισσα που θέλει εξουσία σκοτώνει τους πάντες για να την αποκτήσει, όμως αγαπάει τα παιδιά της και τα προστατεύει, ένας τίμιος πολεμιστής υπερασπίζεται τον οίκο του, όμως είναι τόσο πιστός που δεν μπορεί να σκεφτεί μακροπρόθεσμα. Κανένας δεν είναι
τέλειος.H σειρά γνωρίζουμε πως γυρίζεται σε χώρες ανά τον κόσμο σε διάφορες πόλεις οι οποίες όμως φαίνονται διαφορετικές. Τι εργασίες χρειάζονται για το επιτευχθεί αυτό;Πολύ μεγάλη προετοιμασία. Αυτό συνεπάγεται πολλά φυσικά. Κυρίως σημαίνει πως τα βασικά μέλη της ομάδας, δηλαδή ο σκηνοθέτης, ο παραγωγός και οι διευθυντές όλων των τμημάτων θα πάνε στην κάθε τοποθεσία και θα την μελετήσουν έτσι ώστε να βρούνε τρόπους να κλέψουν τα πλάνα τους. Για παράδειγμα, στο επεισόδιο τέσσερα της έκτης σεζόν, η Emilia Clarke βγαίνει από ένα φλεγόμενο κτίριο. Το κτίριο που καίγεται γυρίστηκε στην Ισπανία, όμως η είσοδος με την ηθοποιό γυρίστηκε σε στούντιο στην Βόρεια Ιρλανδία και με την βοήθεια των οπτικών εφέ παντρέψαμε τα δύο μέρη. Αυτό γίνεται πολλές φορές και αν ξέρεις πώς να παντρέψεις τα πλάνα σου, μπορείς να πετύχεις πολλά.
Ποιες είναι αυτές οι πόλεις και πως επιλέγονται;Έχουμε πάει σε πολλές. Κυρίως όμως χρησιμοποιούνται μεσαιωνικές πόλεις στην Ισπανία και στην Κροατία. Έχουν γυριστεί και στην Μάλτα και στο Μαρόκο, όμως όχι πια. Πέρα από την ομορφιά της πόλης πάρα πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η υποστήριξη που θα λάβει η παραγωγή από το επιλεγμένο κράτος. Πολλές χώρες επιστρέφουν το 30% των φόρων στην παραγωγή προκειμένου να τις προσελκύσουν. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές.
Στις σκηνές των μαχών όπου φαίνονται πολλά άτομα είναι κομπάρσοι ή γραφικά;Και τα δύο. Συνήθως τα άτομα πιο κοντά στην κάμερα είναι κομπάρσοι και πέρα στο βάθος γραφικά. Η ομάδα του game of thrones είναι υπέρ της χρήσης αληθινών εφέ. Με λίγα λόγια, θέλουν να αποφεύγουν τα γραφικά (με εξαίρεση τους δράκους φυσικά). Στην περίπτωσή των δράκων, η φωτιά που πετάνε προέρχεται από αληθινό φλογοβόλο. Όσο αφορά τα πλήθη, αν ας πούμε σε ένα πλάνο φαίνονται χίλια άτομα, πολλές φορές έχουμε μόνο διακόσια και τους βάζουμε όλους μπροστά, μετά λίγο πιο πίσω, μετά ακόμα πιο πίσω και μετά ράβουμε τα πλάνα μεταξύ τους.
Πόσο δύσκολο ήταν να φτιαχτούν οι τρεις δράκοι της ηρωίδας;Στην διαδικασία συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα. Για εμένα η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι η κατασκευή ενός ψηφιακού δράκου, αλλά το πως τοποθετείς έναν ψηφιακό δράκο μέσα σε ένα αληθινό περιβάλλον.Πως τον κάνεις να φαίνεται ότι όντως βρίσκεται εκεί;Συνήθως έχει να κάνει με τον φωτισμό καθώς επίσης και με την επαφή του ψηφιακού στοιχείου με το αληθινό. Για παράδειγμα ο δράκος ρίχνει ένα τραπέζι. Το τραπέζι είναι αληθινό και το ξέρουν οι θεατές. Συνήθως αν βάλεις κάτι ψηφιακό να αλληλεπιδράει με κάτι αληθινό, ο θεατής πείθεται πιο εύκολα.Πως φαίνεται στους ηθοποιούς να γυρίσουν σκηνές χωρίς να έχουν τίποτα στην ουσία μπροστά τους αφού τα περισσότερα είναι εφέ;Είναι δύσκολο, αλλά συνήθως έχουν κάτι. Για παράδειγμα στο δεύτερο επεισόδιο που ο Τύριον κατεβαίνει στο υπόγειο με τους δράκους, εγώ στεκόμουν μπροστά του με ένα πράσινο μπαστούνι το οποίο συμβόλιζε το κεφάλι του δράκου. Και πάλι δεν είναι εύκολο, όμως έχεις κάτι με το οποίο μπορείς να παίξεις.Τι ποσοστό των σκηνικών είναι ψεύτικο και τι αληθινό σε μια σκηνή εσωτερικού και εξωτερικού χώρου αντίστοιχα;Θα έλεγα το 95% των εξωτερικών χώρων γίνεται σε εξωτερικό χώρο και είναι όντως με αληθινά σκηνικά. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι γίνονται στα στούντιο.
Θα επιστρέφατε ξανά στην Ελλάδα;Φυσικά, είναι το σπίτι μου. Επίσης πιστεύω είναι ένας ανεκμετάλευτος χώρος όσο αφορά το θέμα κινηματογράφου. Πολύ λίγες ταινίες με διεθνή απήχηση έχουν γίνει εδώ και σκοπεύω να είμαι από τους ανθρώπους που θα αναδείξουν την ομορφιά της χώρας.Πως είναι να ζείτε στο εξωτερικό και να βλέπετε όσα συμβαίνουν στη χώρα μας;Λυπηρό. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι ζούμε έτσι. Κάποτε ένιωθα τόσο τυχερός που μεγάλωσα στην Ελλάδα. Όχι πια. Και πάλι δεν θα έπρεπε να παραπονιέμαι. Εγώ ήμουν τυχερός και μπόρεσα να σπουδάσω έξω οπότε έχω και ένα άλλο πάτημα. Λυπάμαι για τους νέους που είναι παγιδευμένοι και ίσως δεν μπορέσουν ποτέ να ξεκινήσουν την ζωή τους.Πιστεύετε πως στην Ελλάδα θα μπορούσε να γυριστεί μια τέτοια σειρά; Υπάρχουν ειδικοί να το επιτύχουν;Είναι δύσκολο. Οι ειδικοί είναι μαζεμένοι κυρίως στην Αγγλία και στην Αμερική μιας και εκεί υπάρχει ζήτηση. Αν θες να κάνεις κάτι σοβαρό αρκετούς θα πρέπει να τους φέρεις από έξω όπως κασκαντέρ, πυροτεχνουργούς, ειδικούς στα οπτικά και πρακτικά εφέ.Αν δεν εργαζόσασταν στη σειρά θα ήσασταν fan της;Ήμουν πριν να υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα να δουλέψω εκεί. Θα εξακολουθήσει να είναι από τις αγαπημένες μου ακόμα και όταν τελειώσει ή σταματήσω να δουλεύω.photos:techinsider.io,theverge.com,independent.co.uk,bgr.com

The post Ο Έλληνας «μάγος» των ειδικών εφέ του Game of Thrones εξηγεί τα πάντα για τη σειρά στο iPop.gr appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα