Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ανατριχιάζουμε

17:22 22/7/2020 - Πηγή: iPop

Μια νέα έρευνα βρήκε μάλλον γιατί ανατριχιάζουμε και τα ευρήματά της “ρίχνουν φως” σ’ αυτή την ανεξήγητη αντίδραση του οργανισμού μας!

Όταν κρυώνεις ή ακούς/ βλέπεις κάτι που σου προκαλεί έντονα συναισθήματα, νιώθεις ασυναίσθητα το δέρμα σου να ανατριχιάζει! Έχεις αναρωτηθεί ποτέ από τι προκαλείται αυτή η αντίδραση;

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν τον λόγο: Οι τύποι κυττάρων που προκαλούν την ανατριχίλα

είναι οι ίδιοι που ρυθμίζουν τα βλαστικά κύτταρα που αναγεννούν τους θύλακες της τρίχας.

Γιατί ανατριχιάζουμε;

Κάτω από το δέρμα, ο μυς που συστέλλεται και προκαλεί την ανατριχίλα είναι απαραίτητος για να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στο συμπαθητικό νεύρο και τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών. Το συμπαθητικό νεύρο αντιδρά στο κρύο συστέλλοντας τον μυ και προκαλώντας ανατριχίλα, κάτι που οδηγεί στην ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων των θυλακίων των τριχών και στην πιο γρήγορη ανάπτυξη της τρίχας.

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει όταν ανατριχιάζουμε, είναι ότι τα βλαστοκύτταρα αντιδρούν στα εξωτερικά ερεθίσματα, με τρόπο που ακόμα οι ερευνητές μελετούν.

Γιατί κλαίμε όταν ακούμε μουσική;

Η σύνδεση μεταξύ του συμπαθητικού νεύρου και του μυός είναι έτσι κι αλλιώς γνωστή, όμως, σ’ αυτή τη μελέτη οι ερευνητές, κατά την εξέταση του δέρματος με εξαιρετικά υψηλή ανάλυση χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μικροσκόπια, διαπίστωσαν ότι το συμπαθητικό νεύρο όχι μόνο συνδέεται με τον μυ, αλλά επίσης σχηματίζει μια άμεση σύνδεση με τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών. Στην πραγματικότητα, οι νευρικές ίνες τυλίγονται γύρω από τα βλαστοκύτταρα των θυλακίων των τριχών σαν μια κορδέλα.

Το φαινόμενο της ανατριχίλας δεν είναι φυσικά καινούργιο… Προέρχεται απ’ τους προγόνους μας, οι οποίοι το εκμεταλλεύονταν για να παραμένουν ζεστοί, αφού ουσιαστικά η ανόρθωση των τριχών δημιουργεί ένα “διαχωριστικό” ανάμεσα στο δέρμα και τον κρύο αέρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Αν ανατριχιάζεις συχνά είναι ανησυχητικό; Έρευνες απαντούν!

Photo: Freepik

Το άρθρο Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ανατριχιάζουμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα