Αυτοί είναι όλοι υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

19:41 9/7/2019 - Πηγή: iPop

Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Η Κυβέρνηση απαρτίζεται από 51 υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων οι 21 (δηλαδή το 40% του υπουργικού συμβουλίου) είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Ποιοι είναι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καθένα;

Στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν μόλις 5 γυναίκες, ενώ πολλά απ’ τα άτομα που επιλέχθηκαν για υπουργικές θέσεις

έχουν εμπειρία πάνω στο αντικείμενο καθώς ήταν στο παρελθόν τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας.

Παρακάτω δυο λόγια για τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ποια είναι τα 18 βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή οι υπουργοί, και φυσικά

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι συστάσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ίσως είναι περιττές… Είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος ορίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.  Ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού από τις 16 Μαΐου 2012 ως τις 20 Ιουνίου 2012, με ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Εξελέγη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβε το τιμόνι του απαιτητικού υπουργείου Οικονομικών. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2019 διετέλεσε Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα την Ναυτιλία και την Αλιεία στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου.

Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι το Νοέμβριο του 2014, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2014, Υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Διετέλεσε, επίσης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Προερχόμενος απ’ το ΚΙΝΑΛ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εμπορίου (1994-1996), Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003), Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2009-2010) και Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2010-2012) Έχει συνδέσει το όνομα του με τρεις μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2007.  Διετέλεσε εκλεγμένος γραμματέας και ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Νίκη Κεραμέως

Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είναι απ’ τα νεότερα μέλη της Κυβέρνησης. Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας τον Ιανουάριο 2015 και επανεξελέγη το Σεπτέμβριο 2015. Το 2014 διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.

Γιάννης Βρούτσης

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και κατόπιν στο Υπουργείο Οικονομικών. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007. Έχει διατελέσει Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (2012 – 2015), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (Φεβρουάριος 2015 – Νοέμβριος 2016) και από τον Νοέμβριο του 2016 Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ.

Βασίλης Κικίλιας

Πρόκειται για ένα απ’ τα δυνατότερα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε το σημαντικό υπουργείο Υγείας, ενώ έχει εργαστεί χρόνια ως γιατρός. Το 2012 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Από τις 10 Ιουνίου 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015, επανεκλέχθηκε βουλευτής. Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2016, διετέλεσε Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, στις 18 Νοεμβρίου 2016 ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου και στις 13 Οκτωβρίου 2017 ανέλαβε καθήκοντα Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας.

Κωστής Χατζηδάκης

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος. Το 1992 εξελέγη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Υπήρξε Ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 2007. Εκλέχθηκε βουλευτής από το 2007. Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014.

Λίνα Μενδώνη

Το δεύτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που προέρχεται απ’ το ΚΙΝΑΛ, η Λίνα Μενδώνη είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού. Διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Υπουργείο Αιγαίου ενώ από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κώστας Τσιάρας

Ο Κώστας Τσιάρας ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το 2004 έως σήμερα εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Καρδίτσας με τη Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο 2012-13 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Τον Ιανουάριο του 2016, με εισήγηση του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

Το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Ήταν σύμβουλος Στρατηγικής του Προέδρου της Ν.Δ. από τον Οκτώβριο του 2015 και Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος από τον Οκτώβριο του 2016.

Κυριάκος Πιερρακάκης

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είναι καθηγητής στο Athens Tech College και, από το 2015, διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καθηγητής στο Αthens Information Technology (AIT), και ως ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για την Περιβαλλοντική Πολιτική του ΜΙΤ.

Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα ηνία ανέλαβε ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής. Εξελέγη πρώτος βουλευτής του Ν. Σερρών στις εκλογές του 2015, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά το σταυρό των συμπολιτών του. Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Σερρών συμμετείχε συμβολικά και στις εκλογές του Ιουνίου 2012, στη μη εκλόγιμη τελευταία τιμητική θέση.

Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης είναι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στο Λασίθι με τη ΝΔ στις εκλογές του 2004, ενώ επανεκλέχθηκε στις εκλογές των ετών 2007, 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 καθώς και σε εκείνες του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015. Διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2007-2009) και Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (2014-2015). Στις 23 Νοεμβρίου 2015, ύστερα από την αποτυχία διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, διορίστηκε από τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη Αντιπρόεδρος του Κόμματος.

Μάκης Βορίδης

Απ’ τα πιο γνωστά ονόματα του υπουργικού συμβουλίου, ο Μάκης Βορίδης ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής. Διετέλεσε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, Υπουργός Υγείας (2014-2015) και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (2012-2014). Επίσης κατέχει το αξίωμα του αντιπροέδρου της ειδικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για τη μετανάστευση.

Χάρης Θεοχάρης

Στο υπουργείο Τουρισμού συναντάμε τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη Βουλευτής στη Β’ Αθηνών με το Ποτάμι συγκεντρώνοντας 18.185 σταυρούς και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ως τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση. Τον Απρίλιο του 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε και έγινε εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων. Τον Δεκέμβριο του 2018 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.

Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Το άρθρο Αυτοί είναι όλοι υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
υπουργοι, αδωνις γεωργιαδης, λουκας παπαδημος, νεα δημοκρατια, υπουργειο δικαιοσυνης, υφυπουργός εργασίας, νέα, ελλαδα, σαμαρας, πικραμμενος, μαΐου, ιουνίου, εκλογες, παπαδημος, νεότερα, harvard, club, φεβρουάριος, αθηνα, χατζηδακης, οννεδ, υπεχωδε, βουλη, athens, tech, ait, μιτ, ηνία, οασε, σταυροι, ipop, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κοινωνικος τουρισμος, νεος παπας, εκλογες 2014, εκλογες 2015, ipop, νεος πρωθυπουργος, ηνία, δημοκρατια, ονοματα, υπουργειο οικονομικων, αδωνις, αρθρο, αλιεια, αμερικη, αχιλλεα, βοριδης, βρισκεται, δευτερο, δευτερα, εγινε, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, ευρωπη, υφυπουργος, κυβερνηση, λασιθι, λογια, μαΐου, μιτ, ναυτιλια, νεότερα, νικη, νοεμβριος, οασε, ονομα, οννεδ, υπεχωδε, συνεχεια, συνταξη, υπουργειο υγειας, υπουργος παιδειας, υφυπουργός εργασίας, φορα, χερι, χρηστος, athens, αγωνας, club, harvard, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, κυριακου, tech, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα