Μπορείς να αλλάξεις την συμπεριφορά του αφεντικού σου;

18:34 10/10/2022 - Πηγή: iPop

«Γιατί το είπα εγώ», «Γιατί έτσι», «Γιατί εγώ ξέρω»! Άστραψε και βρόντηξε το κομπλεξικό αφεντικό, χτυπώντας την σφιγμένη γροθιά του πάνω στο βαρύ γραφείο του. Πόσες φορές δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ανθρώπους που, θαρρώντας ότι έχουν εξουσία, κάνουν τη ζωή κόλαση στους ανθρώπους που δουλεύουν γι’αυτούς. Ποια δύναμη έχω εγώ μπροστά σε έναν τέτοιο εργοδότη. Πώς μπορώ να τα βγάλω πέρα μαζί του, να μη χάσω την αυτοσεβασμό μου για μία δουλειά; Στο τέλος της ημέρας ποιο είναι πιο σημαντικό; Να συνεχίσεις να έχεις τη δουλίτσα σου που χάρη σε αυτήν πληρώνεις τους λογαριασμούς και επιβιώνεις ή να

πάρεις τα μάτια σου και να φύγεις από εκεί και να πας εκεί που σε σέβονται;

Το κομπλεξικό αφεντικό

Το κομπλεξικό αφεντικό μπορεί να σε φέρει στα όριά σου. Με την συμπεριφορά του, με τα λόγια του, με τον τρόπο του, με το πώς περπατά και φέρεται μέσα στον χώρο που «του ανήκει». Με τον τρόπο που φέρεται στους ανθρώπους που δίνουν την ενέργειά τους για εκείνον και για τη δουλειά του.

Γιατί έχει κόμπλεξ ένας εργοδότης; Πού μπορεί να υστερεί και αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στον προσωπικό; Ένα εκατομμύριο λόγοι μπορεί να συντρέχουν για την συμπεριφορά του αυτή και η αλήθεια είναι ότι αυτό εμάς δεν είναι δουλειά μας ούτε να το μάθουμε, ούτε να το εξηγήσουμε, πόσο μάλλον να το δικαιολογήσουμε.

Μπορεί να έχει θέματα δικά του που φωλιάζουν στην καρδιά του από το παρελθόν του, προφανώς εκεί είναι η πηγή τις περισσότερες φορές. Τι και αν έχει κάνει μια σχετική πρόοδο στα οικονομικά του, μπορεί να έχει στην κατοχή του μια ολόκληρη επιχείρηση, εντούτοις, δεν γνωρίζει την αξία του, δεν ξέρει βασικούς κανόνες συμπεριφοράς.

Πώς να δουλέψεις για έναν τέτοιον άνθρωπο; Πώς να δώσεις την ενέργειά σου και το 100% του εαυτού σου όταν δεν σου δείχνει ο άλλος την εκτίμησή του και τον σεβασμό του. Όταν δεν σου λέει ένα μπράβο για τα όσα κάνεις. Όταν απαιτεί και σε θαρρεί κτήμα του.

Πώς να αγαπήσεις ξανά τις Κυριακές και να διαχειριστείς τα Sunday Blues

Πριν φύγεις, μέχρι πού μπορείς να επέμβεις;

Φυσικά θα φύγεις από εκεί. Η ημερομηνία λήξης είναι προσεχής. Ένα τόσο δα μένει για να φύγεις από τη δουλειά αυτή. Αλλά μέχρι να φύγεις πώς και μέχρι που μπορείς να επέμβεις στην κομπλεξική του συμπεριφορά; Όπως φαντάζεσαι στην πράξη, δεν μπορούμε να επέμβουμε σε κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό μας.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν, δεν μπορούμε να μην προκαλούμε αυτά τα αισθήματα στους άλλους, δεν φταίμε εμείς που ο άλλος νιώθει κόμπλεξ απέναντί μας, για τους δικούς του λόγους. Εμείς μπορούμε να ελέγξουμε και να επέμβουμε μόνο στο πώς θα αντιδράσουμε στην όποια συμπεριφορά που έχουν οι άλλοι προς εμάς.

Τι να εξηγήσεις και τι να πεις σε αυτήν την ανώριμη συμπεριφορά; Στο ότι μπορεί ο άλλος να έχει τα θέματά του με την εμφάνιση, με την οικογενειακή κατάσταση, με τις γνώσεις, με τις σπουδές και με ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Το όριό σου απέναντι στην εξουσιαστική και κομπλεξική συμπεριφορά του άλλου μπορείς μόνο εσύ να το ορίσεις και να το τιμήσεις. Καμία εξουσία δεν υπάρχει πάνω σου από κανέναν άλλον και αυτό δεν διαπραγματεύεται. Εκείνος πληρώνει τον χρόνο σου και την ενέργειά σου για να του κάνεις τη δουλειά που θέλει, εσύ αποφασίζεις μέχρι πότε θα το κάνεις αυτό και με τι ποιότητα.

Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι δυνατόν να είσαι σε όλα άψογος όταν νιώθεις ότι δεν λαμβάνεις τον σεβασμό από τους άλλους. Κάθε μέρα παλεύεις με τις αξίες σου για να πας σε αυτή τη δουλειά και να δώσεις την ενέργειά σου, μόνο και μόνο για τα χρήματα.

Τι γίνεται με τους συναδέλφους;

Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν και εκείνοι τα θεματάκια τους να λύσουν όπως ο κομπλεξικός σας εργοδότης. Γενικά και σε αυτήν την περίπτωση βάζεις τα όριά σου και ξεκαθαρίζεις τη θέση σου. Βέβαια με τους συναδέλφους είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα, μιας που εκείνοι δεν σε πληρώνουν στο τέλος του μήνα. Καλό είναι να υπάρχει ένα ωραίο κλίμα στη δουλειά σας, αλλά αν αυτό δεν γίνεται, τι μπορείς να κάνεις και εσύ από πλευράς σου, εκτός από το να ψάξεις άμεσα για άλλη δουλειά.

Κόμπλεξ κατωτερότητας: Πού γεννιούνται και πώς τα διώχνουμε μια για πάντα;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μπορείς να αλλάξεις την συμπεριφορά του αφεντικού σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπορείς,boreis