Αυτή η διατροφή σε βοηθά με το άσθμα και όχι μόνο!

10:17 26/6/2019 - Πηγή: iPop

Διατροφή για το άσθμα; Κι, όμως, υπάρχουν τροφές που σε βοηθούν να αναπνέεις καλύτερα κι αν αντιμετωπίζεις προβλήματα σε βοηθούν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων.

Μια διατροφή για το άσθμα αποκάλυψαν νέες έρευνες για να γίνει η ζωή μας καλύτερη, για να μειώσουμε τα προβλήματα αναπνοής και τα δυσμενή συμπτώματά τους. Το άσθμα είναι μια διαδεδομένη ασθένεια σε όλο κόσμο και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτό.

Μια νέα έρευνα, λοιπόν, από το James Cook University in Townsville, στην Αυστραλία, απέδειξε πως αν τρως

περισσότερο ψάρι, τότε μειώνεις σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξεις άσθμα. Η έρευνα συμπεριέλαβε 642 εργαζόμενους από ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών σε ένα μικρό χωριό της Νότιας Αφρικής.

Περίπου 334 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν άσθμα και πολλοί πεθαίνουν από αυτό κάθε χρόνο. Η επίπτωση του άσθματος έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, και περίπου οι μισοί ασθενείς με άσθμα δεν έχουν κανένα όφελος από τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία τους. Κι έτσι το ενδιαφέρον στρέφεται αλλού.

Η ερευνητική ομάδα, επέλεξε να επικεντρωθεί στην κατανάλωση ψαριού καθώς θεωρούσαν πως αυτή η παγκόσμια αύξηση του άσθματός συνδέεται περισσότερο με ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερα θαλασσινά στη διατροφή τους και περισσότερο φυτικό λάδι.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερα n-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), που απαντώνται κυρίως σε φυτικά λάδια και καταναλώνουν λιγότερα n-3 PUFA, που βρίσκονται σε ψάρια και άλλα θαλάσσια τρόφιμα.

Με απλά λόγια… οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο fast food και αποφεύγουν τα θαλασσινά!

Η ομάδα επέλεξε ένα μικρό ψαροχώρι της Νότιας Αφρικής λόγω της υψηλής κατανάλωσης ψαριών και της χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Λόγω και της οικονομικής κατάστασης οι κάτοικοι του χωριού δεν έλαβαν n-3 PUFA από συμπληρώματα που μπορεί να είναι πιο εύκολα διαθέσιμα σε πλουσιότερες περιοχές.

Σε αυτό που τελικά κατέληξε η έρευνα είναι ότι οι ορισμένοι τύποι n-3 PUFA από θαλάσσια έλαια μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος ή τα συμπτώματα που μοιάζουν με το άσθμα έως και 62%.  Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση n-6 συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος κατά 67%.

Και αυτά τα ποσοστά αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακά!

Photo: unsplash/ Ursula Spaulding

Το άρθρο Αυτή η διατροφή σε βοηθά με το άσθμα και όχι μόνο! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα