Αυτές είναι οι υγιεινές τροφές που μπορούν να γίνουν… επικίνδυνες για την υγεία σου- Δώσε προσοχή!

14:03 30/4/2021 - Πηγή: iPop

Kαθημερινά επικρατεί η γενική αντίληψη για το ποια τρόφιμα είναι πραγματικά υγιεινά. Ωστόσο υπάρχουν προϊόντα όχι τόσο υγιεινά απ’ όσο φαίνονται. Μήπως τελικά αρκετές από τις φαινομενικά «αθώες» τροφές που έχεις στο ντουλάπι σου, δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζεις;

Ποια τρόφιμα δεν είναι πραγματικά υγιεινά;

Προϊόντα με «χαμηλά λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά»

Ο διατροφικός ισχυρισμός «χαμηλά σε λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά», ταυτίζεται με έννοιες όπως το «υγιεινό», το «διαιτητικό» ή ακόμη και το «θρεπτικό». Στην πραγματικότητα, στα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, προστίθενται

άλλα συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα συστατικά. Άρα είναι προϊόντα όχι τόσο υγιεινά, όσο γράφουν οι ετικέτες.

Οι πιο οικονομικές, υγιεινές τροφές που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου

Προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα»

Όπως και στα προϊόντα «χαμηλών λιπαρών», έτσι και σ’ αυτή την κατηγορία προϊόντων ισχύει κάτι αντίστοιχο. Κατά τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων «χωρίς ζάχαρη» ή με «χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη» υπερβαίνονται οι προτεινόμενες δοσολογίες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τέτοια προϊόντα δεν παύουν να είναι επεξεργασμένα.

Έτοιμοι χυμοί φρούτων & smoothies

Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων όσο και τα έτοιμα smoothies αποτελούν μια εύκολη, γρήγορη και πρακτική λύση για πρωινό ή σνακ. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αυξημένη περιεκτικότητα σακχάρων, ενώ κατά την επεξεργασία τους χάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τη γευστικότητά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που στο τελικό προϊόν προστίθεται επιπλέον ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες, και ορισμένες βιταμίνες.

Unsplash/Jose Soriano

Αλλαντικά γαλοπούλας, κοτόπουλου

Τα αλλαντικά γαλοπούλας και κοτόπουλου ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων. Ο όρος «επεξεργασμένο» αναφέρεται στο κρέας που έχει υποστεί διαδικασία ωρίμανσης, καπνίσματος, σκλήρυνσης, αλατίσματος ή προσθήκη χημικών συντηρητικών, με σκοπό τη βελτίωση της γεύσης και παράταση της διάρκεια ζωής του. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή υπάρχει η γενική θεώρηση ότι τα αλλαντικά γαλοπούλας και κοτόπουλου έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος και άρα είναι πιο υγιεινά απ’ ότι τα υπόλοιπα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν υφίσταται.

Επεξεργασμένα “οργανικά” τρόφιμα

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση βιολογικών – οργανικών προϊόντων από τους καταναλωτές έχει αυξηθεί, καθώς η κατανάλωση τους πιστεύεται ότι είναι ασφαλέστερη και πιο υγιεινή. Τα βιολογικά τρόφιμα που αγοράζονται ως συνήθως είναι φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά επεξεργασμένα βιολογικά προϊόντα, όπως σόδες, μπισκότα και δημητριακά πρωινού. Επειδή ένα προϊόν φέρει την ένδειξη “οργανικό” ή “βιολογικό”, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτές είναι οι υγιεινές τροφές που μπορούν να γίνουν… επικίνδυνες για την υγεία σου- Δώσε προσοχή! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτές, - Δώσε,aftes, - dose