Tips για γονείς: Πώς να δουλέψεις με τα παιδιά στο σπίτι;

17:01 24/3/2020 - Πηγή: iPop

Το να δουλεύεις από το σπίτι δεν είναι κι εύκολο ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα όταν είσαι γονέας. Πώς να δουλέψεις με τα παιδιά στο σπίτι;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Αρκεί να θέσεις καλές βάσεις και να το επικοινωνήσεις σωστά στα παιδιά σου από την πρώτη στιγμή.

Θα υπάρχουν μέρες με περισσότερη φασαρία, θα υπάρχουν στιγμές που θα έρχονται διαρκώς για μια αγκαλιά ή που θα σου ζητάνε κάτι. Θα υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να διακόψεις για λίγα λεπτά τη

δουλειά σου. Θα υπάρχουν στιγμές που μπορεί να φτάσεις στην απόγνωση. Δεν είναι όλα ιδανικά.

Πώς να δουλέψεις με τα παιδιά στο σπίτι;Επικοινώνησε με τον σύντροφό σου

Αν ο σύντροφός σου είναι στο σπίτι και μπορεί να καθίσει με τα παιδιά, είναι σημαντικό να τον ενημερώσεις για το πώς θα κυλήσει η μέρα σου, ώστε να είστε στην ίδια σελίδα με τις προσδοκίες σας και τις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα, αν έχεις ένα αυστηρό deadline και πρέπει να συγκεντρωθείς, τότε θα μπορεί να απασχολήσει περισσότερο τα παιδιά σε έναν άλλον χώρο του σπιτιού, όπως κι αν έχεις να κάνεις ένα σημαντικό τηλεφώνημα ή ένα skype call.

Χρησιμοποίησε τον υπνάκο του παιδιού

Αν τα παιδιά σου ακόμη κοιμούνται το μεσημέρι, τότε πρέπει να το εκμεταλλευτείς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν την μια ή δύο ή τρεις ώρες για να επικεντρωθείς στη δουλειά σου χωρίς καμία διακοπή.

Μέσα σε αυτήν την ώρα, κάνε τα πιο δύσκολα tasks που απαιτούν στο 100% την προσοχή σου. Προγραμμάτισε τα τηλεφωνήματα για τη συγκεκριμένη ώρα.

Αν τα παιδιά σου είναι αρκετά μεγάλα για τον μεσημεριανό ύπνο, τότε καθιέρωσε την “ήσυχη ώρα παιχνιδιού”, όπου θα μπορούν να διαβάζουν ένα βιβλίο ήσυχα ή μια άλλη δραστηριότητα (όπως είναι η ζωγραφική) χωρίς φασαρία. Σε αυτό το διάστημα, θα περιορίσεις άλλα παιχνίδια που θα τους αποσπάσουν την προσοχή.

Τον πιο ήσυχο χρόνο, εκμεταλλεύσου τον στο μέγιστο για τη δουλειά και όχι για να καθαρίσεις το σπίτι! Παρά τις προσπάθειες που θα καταβάλλεις, θα υπάρχουν μέρες που δεν θα λειτουργήσουν όλα όπως τα είχες προγραμματίσει και γι΄αυτό θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και να ολοκληρώσεις για παράδειγμα μια δουλειά όταν τα παιδιά θα κοιμούνται ή νωρίς το πρωί πριν ξυπνήσουν.

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορονοϊό

Δημιούργησε τον δικό σου χώρο

Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα γραφείο, ώστε να έχεις το κατάλληλο περιβάλλον για εργασία αλλά και να μην είσαι διαρκώς στον ίδιο χώρο με τα παιδιά.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δημιούργησε ένα γραφείο και για το παιδί σου. Για παράδειγμα, αν είστε και οι δύο στο σαλόνι κι εσύ εργάζεσαι στο γραφείο-τραπέζι, τότε δημιούργησε ένα μικρό γραφείο στο παιδί σου με όλα τα απαραίτητα: μπλοκ ζωγραφικής, πινέλα, μαρκαδόρους, βιβλία κλπ. Κι άφησε το παιδί σου να είναι στον ίδιο χώρο μαζί σου.

Το παιδί θα νιώσει σημαντικό και θα σε έχει δίπλα του!

Επένδυσε χρόνο με τα παιδιά σου

Ακόμη και το λίγο τους είναι αρκετό! Αν για 20 με 30 λεπτά το πρωί δώσεις όλη την προσοχή σου στα παιδιά, είναι πιθανό να έχεις περίπου μια με δύο ώρες πιο ελεύθερες αργότερα για να δουλέψεις.

Εξήγησε στα παιδιά σου πως θα πρέπει για ένα διάστημα να δουλεύεις από το σπίτι αλλά ότι θα είστε μαζί σε αυτό. Παίξε λίγο μαζί τους το πρωί, προσέφερε ό,τι έχουν ανάγκη και μετά θα μπορείς να έχεις χρόνο για να δουλέψεις χωρίς να σε διακόπτουν κάθε λίγο και λιγάκι.

Μπορείς παράλληλα, κάθε μισή ώρα να κάνεις μικρά διαλείμματα και να τα αφιερώνεις στα παιδιά σου, να τα ρωτάς τι κάνουν, πώς τα περνούν και να τους διαβεβαιώσεις πως μόλις τελειώσεις τη δουλειά, θα παίξετε και θα έχουν και πάλι όλη την προσοχή πάνω τους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί όταν είναι πολλές ώρες στο σπίτι;

Το άρθρο Tips για γονείς: Πώς να δουλέψεις με τα παιδιά στο σπίτι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα