Γιατί θέλουμε να κάνουμε ό,τι απαγορεύεται; Οι ειδικοί εξηγούν!

16:33 24/3/2020 - Πηγή: iPop

Όταν λες σε κάποιον να μην κάνει κάτι, θα σε ακούσει ή θα νιώσει την ανάγκη και θα βρει το κίνητρο να το κάνει οπωσδήποτε; Γιατί θέλουμε να κάνουμε ό,τι μας απαγορεύεται;

Οι επιστήμονες λένε πως κάνουμε ό,τι μας απαγορεύεται επειδή θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας. Η συμπεριφορά είναι καθαρά ψυχολογική και είναι γνωστή ως αντίδραση, η οποία είναι ένας τύπος μηχανισμού όπου ο εγκέφαλός μας θέλει να διασφαλίσει ότι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό, τι θέλουμε να κάνουμε με τη δική μας ζωή.

Πολύ περισσότερο, οι άνθρωποι είναι περίεργα πλάσματα κι όταν κάτι θεωρείται “απαγορευμένο”

και δεν μπορούν να το έχουν, τελικά το θέλουν περισσότερο από ποτέ. Ακόμη κι αν δεν τους είχε περάσει ποτέ προηγουμένως από το μυαλό.

Μπορείς να κάνεις τη σύνδεση με τον εαυτό σου. Μπορεί να ήσουν σπιτόγατος ούτως ή άλλως, να εργαζόσουν από το σπίτι και να έβγαινες περίπου μια φορά την εβδομάδα για έναν καφέ ή ένα ποτό και κατά τ’ άλλα να έφευγες από το σπίτι μόνο αν έπρεπε να πας super market ή είχες κάποια εξωτερική δουλειά.

Από τη στιγμή που μας έγινε η σύσταση για να μένουμε σπίτι μας, ένιωσες να “πνίγεσαι” και ήθελες επειγόντως να βγεις. Γιατί; Επειδή σου έγινε μια αυστηρή σύσταση (και φυσικά μετά σου απαγορεύτηκε). Μπορούμε να μείνουμε σπίτι μας, αρκεί να σκεφτόμαστε το συλλογικό καλό, και να μην σκεφτόμαστε διαρκώς πότε θα τελειώσει όλο αυτό… διαφορετικά θα μας γίνει εμμονή και διαρκώς θα αυξάνεται η επιθυμία μας να βγούμε.

Σκέψου επίσης, πως θέλεις να τα βιώνεις όλα και να τα εξερευνείς όλα με τις αισθήσεις σου: Όταν βλέπεις ένα όμορφο φυτό, δεν είσαι ευχαριστημένος επειδή απλά το βλέπεις, αλλά θέλεις να το αγγίξεις. Όταν βλέπεις ένα όμορφο λουλούδι θέλεις να το αγγίξεις, να το μυρίσεις. Όταν βλέπεις ένα νόστιμο γλυκό, θέλεις να το μυρίσεις και να το γευτείς.

Έχουμε τέτοια φυσική ώθηση και περιέργεια για τα πάντα.

Εσύ ποιο αντικείμενο θα “έκλεβες” απ’ αυτό το σπίτι; Πρόσεχε την απάντησή σου!

Ο αυτοέλεγχος και οι πειρασμοί

Εκτιμούμε πράγματα που είναι σπάνια και δεν μας ενδιαφέρουν αυτά που είναι κοινά και διαθέσιμα προς όλους. Και γι΄αυτό μπαίνουμε επίσης, στον πειρασμό.

Τρεις ψυχολόγοι αποφάσισαν να τεστάρουν αυτό το παράδοξο με τον αυτοέλεγχο. Kristian Ove Myrseth και Ayelet Fishbach από το University of Chicago και Yaacov Trope από το NYU προέβλεψαν ότι η αύξηση της διαθεσιμότητας των γλυκών θα εξαλείψει την επιθυμία τους. Υπολόγισαν περαιτέρω ότι αυτό συμβαίνει επειδή η διαθεσιμότητα των γλυκών απειλεί τον υψηλότερο στόχο της καλής υγείας, και το μυαλό μειώσει την επιθυμία για γλυκό για να προστατεύσει το μεγαλύτερο αγαθό. Εν ολίγοις, κάνοντας ένα γλυκό άμεσα διαθέσιμο, το κάνουμε λιγότερο δελεαστικό.

Πώς έκαναν την έρευνα; Βρέθηκαν στην πόρτα εξόδου ενός γυμναστηρίου και προσέγγιζαν νέες γυναίκες καθώς έφυγαν. Τους προσέφεραν μια επιλογή από μπάρες  ή σοκολάτες, και αξιολόγησαν την επιθυμία τους για το καθένα. Ορισμένες αξιολόγησαν την επιθυμία τους πριν επιλέξουν, και άλλες αμέσως μετά – αλλά πριν το καταναλώσουν. Η ιδέα ήταν να συγκριθεί η επιθυμία για σοκολάτα όταν ήταν άμεσα διαθέσιμη και όταν δεν ήταν διαθέσιμη.

Οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες σε ένα γυμναστήριο τείνουν να είναι συνειδητές στην υγεία – και έτσι έρχονται αντιμέτωπες με την επιλογή. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες προτιμούσαν πράγματι τις μπάρες και υποτίμησαν τις σοκολάτες. Αλλά αυτή η προτίμηση, εξαφανίστηκε όταν έκαναν την επιλογή τους και ο ανθυγιεινός πειρασμός δεν ήταν πλέον μια επιλογή. Έτσι, φαίνεται ότι ο αυτοέλεγχος στην πραγματικότητα λειτουργεί παράδοξα, μειώνοντας στην πραγματικότητα την επιθυμία για ό, τι είναι δελεαστικό και προσβάσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Χρησιμοποίησε τους νόμους του σύμπαντος και βελτίωσε τη ζωή σου

Photo: Pexels

Το άρθρο Γιατί θέλουμε να κάνουμε ό,τι απαγορεύεται; Οι ειδικοί εξηγούν! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα