Smart guide: Η έξυπνη συσκευή για τυφλούς made by Greece

14:23 25/12/2015 - Πηγή: iPop

Την ίδια στιγμή που πολλοί άνθρωποι χάνουν το κουράγιο και τις ελπίδες τους, άλλοι μεγαλουργούν, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Ο Γιώργος Καρκούλιας, Διευθυντής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, δημιούργησε την συσκευή πλοήγησης τυφλών Smart Guide με σκοπό να μπορέσει να λύσει πολύ βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί άνθρωποι.

Ο κ. Καρκούλιας μίλησε στο iPop για το δημιούργημά του, ενώ μας έκανε και μια μίνι-επίδειξη του πώς λειτουργεί.

Πώς
σας ήρθε η έμπνευση για το Smart Guide;Έχω εξειδικευτεί πολύ σε βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Πριν από τρία χρόνια, το 2012, έφτιαχνα για κάποιον ένα ραντάρ για μια πόρτα και έτσι μου ήρθε η ιδέα για μια συσκευή που θα ανιχνεύει τα εμπόδια για τους τυφλούς. Στην αρχή έφτιαξα τη συσκευή να δουλεύει με υπέρυθρες ακτίνες, αλλά αντιμετώπισα πρόβλημα με το τζάμι, καθώς το φως περνούσε από μέσα και δεν έβλεπε το τζάμι η συσκευή.

Οπότε, έφτιαξα και πάλι την συσκευή με υπερήχους. Πλέον το Smart Guide είναι μια πολυσυσκευή. Εκτός από τον ανιχνευτή, έχει πάνω κι άλλες εφαρμογές που έχω φτιάξει κατά καιρούς και λύνουν βασικά προβλήματα των τυφλών ανθρώπων, όπως είναι το να αναγνωρίζει εάν σε κάποιο δωμάτιο είναι ανοιχτό ή κλειστό το φως και εάν το ποτήρι που βάζεις το ποτό σου γέμισε μέχρι πάνω.Ποια είναι τα δυνατά σημεία της συσκευής πλοήγησης;Η συσκευή είναι καθαρά ψηφιακή και το πλεονέκτημα είναι ότι σε μελλοντική προσθήκη νέων λειτουργιών, ο χρήστης θα κάνει απλά ένα update.Ακόμα λειτουργεί και με αντίστροφο τρόπο. Δηλαδή εκτός από το να ανιχνεύει εμπόδια, μπορεί να ρυθμιστεί να βλέπει και πότε δεν υπάρχει εμπόδιο. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό να σας δώσω ένα παράδειγμα. Περιμένω σε μια ουρά. Πώς θα καταλάβω ότι ο μπροστινός μου έχει προχωρήσει ώστε να προχωρήσω κι εγώ; Ρυθμίζω την απόσταση που επιθυμώ στη συσκευή κι εκείνη με ειδοποιεί για το πότε ο μπροστινός μου έχει κάνει ένα βήμα μπροστά.Πόσο κρατάει η μπαταρία στην συσκευή;Κρατάει αρκετά, παρότι είναι μικρή. Μπορούμε να πούμε γύρω στις 15 μέρες. Προσωπικά δηλαδή που το χρησιμοποιώ κάθε μέρα, μου κρατάει 10 με 15 μέρες. Να τονίσω ότι έχω φτιάξει τον τρόπο φόρτισης με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα όσες ώρες και να μείνει στην πρίζα.Πότε υπολογίζετε πως θα είναι το Smart Guide έτοιμο προς πώληση;Πήραμε μια χρηματοδότηση λόγω του Βραβείου Επιχειρηματικότητας που κερδίσαμε. Η δυσκολία είναι στο ότι πρέπει να το βιομηχανοποιήσουμε. Εγώ το σχεδίασα αλλά πρέπει κάποιος να το αποτυπώσει στο χαρτί, να γίνει το καλούπι κι ένας μηχανικός να φτιάξει το κύκλωμα που θα του πω. Έχουμε ήδη κάποιες προτάσεις και βρισκόμαστε στις συζητήσεις.

Είναι πολλές οι διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί, αλλά θέλει κάποια δουλειά. Αναζητούμε και κάποιον χορηγό που θα μπορούσε να μας χρηματοδοτήσει. Πάντως σίγουρα μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει κυκλοφορήσει στην αγορά.Η τιμή θα είναι προσιτή για όλους;Παρόμοια προϊόντα υπάρχουν. Για παράδειγμα ένα αντίστοιχο προϊόν δίνει τις επιλογές για 2 και 4 μέτρα. Όμως αυτό δεν είναι βολικό, ειδικά σε κλειστούς χώρους, καθώς θα χτυπάει συνέχεια. To Smart Guide σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις από σε 0 έως και 4 μέτρα.Σε έρευνα αγοράς που έχουμε κάνει, διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα μηχανήματα του είδους κυμαίνονται περί τα 750 ευρώ.Εμείς ευελπιστούμε να το βγάλουμε στην αγορά με 80-100 ευρώ.

The post Smart guide: Η έξυπνη συσκευή για τυφλούς made by Greece appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα