Panic Button: Μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λειτουργία της

17:03 19/11/2022 - Πηγή: iPop

Το τελευταίο διάστημα η ενδοοικογενειακή βία και τα περιστατικά κακοποίησης, είναι θέματα που μονοπωλούν την επικαιρότητα και σοκάρουν το πανελλήνιο, δίνοντας μία εικόνα για το τι συμβαίνει καθημερινά πίσω από τις κλειστές πόρτες. Στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για την προστασία των θυμάτων που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, δημιουργήθηκε το «κουμπί πανικού», που μπορεί να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας.

Panic Button: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Το «panic button» δίνει την δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας

σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που την χρησιμοποιεί. Η εφαρμογή που σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει πιλοτικά, θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ).

«Our Spaces»: Η εφαρμογή που επιτρέπει στις γυναίκες να καταγγέλλουν ανώνυμα ενδοοικογενειακή βία

Τα βήματα για τη λειτουργία της εφαρμογής

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγγραφή της εφαρμογής. Για την εγγραφή στην εφαρμογή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου, καθώς και η εισαγωγή του αριθμητικού κωδικού, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα καταχωρείται και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία που ζητείται από την δικαιούχο. Να αναφέρουμε ότι η διαδικασία εγγραφής και συμπλήρωσης των απαιτούμενων προσωπικών στοιχείων γίνεται με ευθύνη της, καθώς παρέχει ρητή συναίνεση στους όρους χρήσης.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητάς της. Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Με το πάτημα της ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αμέσως αποστέλλεται sms στο επιχειρησιακό κέντρο της διεύθυνσης άμεσης δράσης Αττικής, καθώς και ο σύνδεσμος με την θέση γεωεντοπισμού της γυναίκας που κινδυνεύει, όπως εμφανίζεται κατά τον χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.

Θεσπίζεται πιλοτική λειτουργία για το «κουμπί πανικού» σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά, και ειδοποιεί την Αστυνομία. #Με_σχέδιο ισχυροποιούμε τη κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά κακοποίησης. @mariasyrengela

— Γιάννης Οικονόμου (@joikonomou) November 18, 2022 Διαδικασία χορήγησης του Panic Button από τις αστυνομικές αρχές

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, που επιλαμβάνονται καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ενημερώνουν την γυναίκα που έπεσε θύμα για την δυνατότητα που έχει να εγκαταστήσει την εφαρμογή «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ» (panic button) στην συσκευή κινητού τηλεφώνου της, καθώς και για την διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης.

Σε περίπτωση που η γυναίκα επιθυμεί να εγγραφεί στην εφαρμογή, τής αποδίδεται αριθμητικός κωδικός για την είσοδό της και την εκτέλεση της διαδικασίας εγκατάστασης της εφαρμογής. Η εφαρμογή απεγκαθίσταται από την συσκευή του κινητού τηλεφώνου της από το ίδιο το εγγεγραμμένο πρόσωπο.

Bruise Down: Η ελληνική εφαρμογή που σώζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Διαδικασία χορήγησης της εφαρμογής από τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου

Ο/η εκάστοτε αρμόδιος σύμβουλος του συμβουλευτικού κέντρου, κατά την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης και στο πλαίσιο ενημέρωσης της συμβουλευόμενης γυναίκας για τις παροχές που δικαιούται, εφόσον κρίνει, μετά από εκτίμηση της επικινδυνότητας, ότι συντρέχουν παράγοντες σοβαρού κινδύνου βίας, την ενημερώνει για την δυνατότητα να τής χορηγηθεί η εφαρμογή «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ (Panic Button)», καθώς και για την διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης αυτής.

Εάν η γυναίκα δηλώσει ότι επιθυμεί να εγγραφεί στην εφαρμογή, συμπληρώνει και υπογράφει αίτηση, με την οποία ζητά την εγγραφή της στην εφαρμογή και την εγκατάσταση αυτής στην συσκευή του κινητού τηλεφώνου που η ίδια υποδεικνύει. Στην συνέχεια ο/η αρμόδιος/α σύμβουλος παρέχει στην συμβουλευόμενη γυναίκα τον αριθμητικό κωδικό για την είσοδό της στην εφαρμογή και την εγγραφή της σε αυτή.

Η συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση φυλάσσεται από τον/την αρμόδιο/α σύμβουλο σε ξεχωριστό φάκελο από τον ατομικό φάκελο της εξυπηρετούμενης γυναίκας, ενώ η εφαρμογή «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ (Panic Button)» παραμένει στην διάθεση της γυναίκας και μετά την διακοπή ή την λήξη της συμβουλευτικής διαδικασίας και απεγκαθίσταται από την συσκευή του κινητού τηλεφώνου της από την ίδια, όποτε το επιθυμεί.

Ενδοοικογενειακή βία: Τα στοιχεία του 2021 προκαλούν έντονη ανησυχία

Τα στοιχεία που καταγράφονται κρυπτογραφημένα στην βάση δεδομένων «ΚΟΥΜΠΙ ΠΑΝΙΚΟY (Panic Button)» είναι τα εξής :

Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)ΟνοματεπώνυμοΑριθμός Κινητού ΤηλεφώνουΔιεύθυνση κατοικίας (με αριθμό και Ταχυδρομικό Κώδικα σε διακριτά πεδία)Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας Όροφος ΚατοικίαςΎπαρξη ιστορικού περιστατικών κακοποίησηςΈνδειξη κατοχής όπλουΈνδειξη ύπαρξης τέκνωνΈνδειξη ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίεςΈνδειξη ύπαρξης ιστορικού ψυχολογικών διαταραχώνΈνδειξη εγκυμοσύνηςΚωδικός χρήσης της εφαρμογής που αποδίδεται στο χρήστη

Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει για έναν χρόνο, ενώ μετά την λήξη της θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Panic Button: Μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λειτουργία της εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα