Kapani Project: Μια 24ωρη γιορτή στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

19:05 12/9/2017 - Πηγή: iPop
Το Kapani Project έρχεται για ακόμη μια χρονιά να ζωντανέψει και να δώσει πνοή στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης και στις γειτονιές της πόλης. Ως θεσμός πλέον, μας ταξιδεύει σε γεύσεις και αρώματα σε συνδυασμό με τις τέχνες. Ένα 24ωρο που θα ενεργοποιήσει όλες μας τις αισθήσεις, ένα 24ωρο με γεύσεις, αρώματα, εικόνες και πολλή μουσική.

Όλα εκτυλίσσονται σε μια γειτονιά. Εκεί που πας για τα ψώνια σου, εκεί που περιπλανιέσαι στα στενά της, εκεί που συναντάς τα αγαπημένα

σου πρόσωπα. Ακριβώς σ’ εκείνους τους γνώριμους δρόμους που τόσες φορές έχεις περπατήσει, live, ταινίες, δράσεις και performances θα τους πλημμυρίσουν.

Γνωστοί και φίλοι δίνουν για ακόμα μια φορά ραντεβού την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης. Kapani Project στο Καπάνι! Είσαι έτοιμος γι’ αυτό το ταξίδι;

Το ipop.gr μίλησε με κάποιους απ’ τους αξιόλογους καλλιτέχνες των performances και σας βάζει στο mood!

«X,Y – CEMENT & FOOD» – Ευπραξία Γεώργαρου και τον Γιώργο Καραμανίδη | 12.30 – 13.30, Χαλκέων με ΒλάληΤι θα δούμε από εσάς στο Kapani Project;Την ακριβή τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά.Κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από την performance στο κοινό.Κάποιο ερώτημα θα λέγαμε καλύτερα. Το ερώτημα της αστικής επαγρύπνησης σε σχέση με τη νέα τάξη πραγμάτων που καθορίζεται από την αλήθεια του φυσικού και μη κόσμου. Με άλλα λόγια, την εικονική κοινωνική πραγματικότητα που θρέφει εδώ και αιώνες τα παιδιά της. Θα φανούν έτοιμα τα παιδιά της Μήδειας να σκοτώσουν τη μητέρα τους για να ζήσουν;Μία ευχή για το festival.Ευχόμαστε το Kapani project να υπερβεί τη φόρμα του festival και να κατακτήσει, κερδίσει, αποκτήσει τη θέση του ως κοινωνικός θεσμός.«22 Stops»- Κατερίνα Δρακοπούλου | 17.30 – 18.30, Μενεξέ (ψαραγορά)Τι θα δούμε από εσένα στο Kapani;Στο Καπάνι θα παρουσιάσω το “22 stops”, ένα project το οποίο έχω ξεκινήσει και εξελίσσω συνεχώς από την Άνοιξη του 2016. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σόλο site-specific Butoh performance, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας περιπατητικής διαδρομής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής – η οποία μπορεί να έχει διάρκεια από 1 ώρα έως και 12 ώρες – επιλέγονται 22 σημεία όπου δημιουργούνται 22 αυτοσχεδιαστικές χορευτικές συνθέσεις Butoh. Μία σύνθεση για κάθε σημείο. Σε κάθε σημείο, χρησιμοποιώντας στοιχεία που βασίζονται στην πρακτική του Ιαπωνικού χορού Butoh, όπως η επιμονή στην γλυπτική φόρμα, ο αργός ρυθμός και η ενεργητική ακινησία, αφουγκράζομαι τον χώρο, ανταποκρίνομαι στα ερεθίσματα από το περιβάλλον, και δημιουργώ άμεσα, στον παρόντα χρόνο μια χορευτική δράση. Όπως λέει και ο γνωστός χορευτής Butoh, Min Tanaka, «δεν χορεύω στον τόπο, χορεύω τον τόπο». Μέχρι στιγμής έχω χορέψει αρκετούς σταθμούς του μετρό, το Μουσείο Μπενάκη, σημεία στον Βοτανικό, στα Βριλήσσια και στους Δελφούς.
Photo: Ιουλία Λαδογιάννη

Όσον αφορά το Kapani, θα αποπειραθώ να προτείνω έναν δικό μου τρόπο να δει κανείς την αγορά. Θα διανύσω μια διαδρομή μίας περίπου ώρας και θα δημιουργήσω 22 χορευτικές συνθέσεις Butoh σε 22 σημεία. Ο στόχος μου είναι να μοιραστώ την προσωπική μου επιτόπια «χαρτογράφηση» στο Kapani για να αναδείξω στοιχεία που είναι κρυμμένα ή έχουν λησμονηθεί, να φωτίσω την ομορφιά του οικείου, γνώριμου, καθημερινού τοπίου και να δώσω τον χώρο και τον χρόνο στο κοινό να δει τον κόσμο με «καινούρια μάτια».Κάποιο μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα απ΄το performance στο κοινό;Να είναι ανοιχτοί στο απρόσμενο και στο αναπάντεχο, να βρίσκουν έμπνευση στο γνώριμο και στο οικείο, και να ονειρεύονται με τα μάτια ανοιχτά.Μια ευχή για το festival.Να αναδυθεί μια νέα ανθρωπογεωγραφία δημιουργικότητας!«Μασάτε γιατί χανόμαστε» -Αριάδνη Πεδιωτάκη και Αφροδίτη Δάφνου | 15.00-20.00, Χαλκέων με ΣολωμούΤι θα δούμε από εσάς στο Kapani;Θα εκτελέσουμε μια κατασκευαστική performance, αποκατάστασης των λακκουβών στο πλακόστρωτο της περιοχής που εδρεύει το Kapani γεμίζοντας τες με τσίχλες, τις οποίες θα έχουμε μασήσει.
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στο κοινό;Ένα πολύχρωμο μήνυμα! Αλλά και έναν προβληματισμό σχετικά με την πολλαπλή χρήση των αντικειμένων. Άρα έναν πολύχρωμο προβληματισμό!Μια ευχή για το festival.Εύχομαι το Kapani, με την πνοή και τα δρώμενα του να δίνει κάθε χρόνο, και πιο συχνά μέσα στο χρόνο, μια νέα αύρα στο Kapani μας. Να είναι το ίδιο δημιουργικό με πέρυσι!INFO!

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου @Αγορά Καπάνι
Από τις 00.01 έως τις 23.59
Είσοδος ελεύθερη

Στο Facebook Kapani Project

Στο Instagram kapaniproject

soundloud.com/kapaniproject

Το άρθρο Kapani Project: Μια 24ωρη γιορτή στην καρδιά της Θεσσαλονίκης! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα