H πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη της δεκαετίας δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες

09:27 7/9/2017 - Πηγή: iPop
H πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη της δεκαετίας δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες, οι οποίες κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου. O Ήλιος την Τετάρτη έστειλε στο διάστημα δύο τεράστιες ηλιακές εκλάμψεις, εκ των οποίων η δεύτερη ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 12 χρόνων.

Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές εκρήξεις τεράστιας λάμψης, οι οποίες συμβαίνουν κοντά σε περιοχές με έντονη μαγνητική δραστηριότητα, τις ηλιακές κηλίδες. Είναι οι πιο δυνατές εκρήξεις στο ηλιακό μας σύστημα.

This morning, the Sun released the most powerful solar

flare recorded since 2008. Here's what our satellite saw: https://t.co/mk2540AdtV pic.twitter.com/7hVektV682

NASA Sun & Space (@NASASun) September 6, 2017

Οι ηλιακές εκλάμψεις κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ τους, οι: A, B, C, M και Χ (οι πιο ισχυρές, που έχουν και διαβαθμίσεις Χ1, Χ2, Χ3 κ.ο.κ.).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δύο εκλάμψεις της Τετάρτης είναι στην κατηγορία Χ: Η πρώτη Χ2,2 και η δεύτερη Χ9,3. Η συγκεκριμένη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί από το 2005, όταν είχε καταγραφεί μια έκλαμψη Χ17. Η πιο ισχυρή έκλαμψη μέχρι στιγμής καταγράφηκε το 2003 και ήταν Χ28.

Εάν κάποια έκλαμψη- έκρηξη φθάσει κατευθείαν προς τη Γη, τότε ενδεχομένως να δημιουργήσει υπερβολική ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει προβλήματα στα ραδιοσήματα και στο GPS, παρέμβαση στα ηλεκτρονικά των δορυφόρων και δημιουργία δυσλειτουργιών στα επίγεια ηλεκτρικά δίκτυα. Την Πέμπτη, για περίπου μία ώρα, σημειώθηκαν προβλήματα στις υψηλές ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα, αλλά και στις επικοινωνίες GPS.

Επιπλέον, οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα θεαματικό σέλας στους πόλους της Γης, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, όμως, δεν είναι ακόμα σίγουρα εάν η εκτίναξη στεμματικής μάζας του Ήλιου που παρατηρήθηκε κατευθύνεται προς τη Γη.

Photos: SWPC/ NASA

Το άρθρο H πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη της δεκαετίας δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα