Balenciaga: Μετά από εβδομάδες σιωπής ο καλλιτεχνικός διευθυντής παίρνει επιτέλους θέση για το τεράστιο σκάνδαλο με την καμπάνια που παραπέμπει σε παιδική πορνογραφία

11:52 3/12/2022 - Πηγή: iPop

Το σκάνδαλο με τη διαφήμιση του οίκου Balenciaga, που παρουσίαζε παιδιά να κρατούν στα χέρια τους λούτρινα αρκουδάκια με αξεσουάρ που παρέπεμπαν στην αισθητική του BDSM συνεχίζεται. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις μαζικές αντιδράσεις εναντίον της εταιρείας, ο creative director του οίκου Balenciaga, Demna Gvasalia σπάει τη σιωπή του με μία ανάρτηση στο Instagram.

Το χρονικό του σκανδάλου

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου, όταν ο πολυτελής οίκος μόδας κυκλοφόρησε μια καινούργια διαφημιστική καμπάνια, με εντελώς απρεπείς φωτογραφίες. Σε μια φωτογραφία της, ένα κοριτσάκι με κόκκινα μαλλιά φορά ένα διχτυωτό μπλουζάκι και έχει ένα λουκέτο στο λαιμό, ενώ σε μια άλλη, ένα κοριτσάκι κρατά ένα μωβ λούτρινο αρκουδάκι το οποίο φορά δερμάτινα λουριά.

Οι συγκεκριμένες διαφημίσεις κυκλοφόρησαν με την αφορμή την παρουσίαση της κολεξιόν του Balenciaga για την σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι του 2023, η οποία έγινε στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού.

Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα έντονες, αφού πολλοί κατηγόρησαν τόσο τον οίκο, όσο και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Demna Gvasalia, ότι επιδοκιμάζουν την παιδεραστία και την παιδική εκμετάλλευση.

Το σκάνδαλο της Balenciaga που προκάλεσε το “cancelled” του brand – Τι απαντάει η εταιρία για τα σαδομαζοχιστικά στοιχεία της καμπάνιας που αγγίζουν τα όρια της παιδικής πορνογραφίας;

Σκάνδαλο Balenciaga: Η δήλωση του creative director

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Balenciaga, Demna, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την καμπάνια με τις αποτρόπαιες εικόνες και δήλωσε πως επρόκειτο για μια λανθασμένη καλλιτεχνική επιλογή.

«Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη για τη λανθασμένη καλλιτεχνική επιλογή για την καμπάνια με τα παιδιά και αναλαμβάνω την ευθύνη. Ήταν ακατάλληλο τα παιδιά να προωθούν αντικείμενα που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά», έγραψε ο Demna Gvasalia.

«Όσο και αν μερικές φορές θα ήθελα να προκαλέσω μια σκέψη μέσα από τη δουλειά μου, ΠΟΤΕ δεν θα είχα σκοπό να το κάνω αυτό με ένα τόσο φρικτό θέμα, όπως η κακοποίηση παιδιών που καταδικάζω. Τελεία».

Συζητάμε ανοιχτά για την παιδική κακοποίηση, ένα θέμα που μας αφορά όλους

Αναγνώρισε εν συνεχεία ότι χρειάζεται «να μάθει από αυτό, να ακούσει και να συνεργαστεί με τις οργανώσεις προστασίας των παιδιών» προκειμένου «να βοηθήσει σε αυτό το τρομερό θέμα».

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Demna δήλωσε : «Ζητώ συγγνώμη από οποιονδήποτε προσβλήθηκε από τις εικόνες και η Balenciaga έχει εγγυηθεί ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα όχι μόνο για την αποφυγή παρόμοιων λαθών στο μέλλον αλλά και για την ανάληψη ευθύνης για την προστασία της παιδικής ευημερίας με κάθε τρόπο».

View this post on Instagram

A post shared by Demna (@demna)

Να υπενθυμίσουμε πως στις 24 Νοεμβρίου, και ο οίκος Balenciaga απολογήθηκε για τις φωτογραφίες της καμπάνιας δημοσιεύοντας μία δήλωση στο Instagram, γράφοντας: «Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή μπορεί να προκάλεσε η γιορτινή μας καμπάνια. Οι βελούδινες τσάντες αρκούδων μας δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται στα χέρια παιδιών σε αυτήν την καμπάνια. Έχουμε αφαιρέσει την καμπάνια από όλες τις πλατφόρμες».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Balenciaga: Μετά από εβδομάδες σιωπής ο καλλιτεχνικός διευθυντής παίρνει επιτέλους θέση για το τεράστιο σκάνδαλο με την καμπάνια που παραπέμπει σε παιδική πορνογραφία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα