5 φορές που οι γονείς γίνονται τοξικοί χωρίς να το καταλαβαίνουν και οι αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά

17:50 7/8/2021 - Πηγή: iPop

Δεν υπάρχει ακριβής ερμηνεία για τον όρο “τοξική συμπεριφορά” αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα παιδί. Οι γονικές σχέσεις που είναι πραγματικά τοξικές εντοπίζονται όταν οι γονείς για παράδειγμα δεν υποστηρίζουν καθόλου ή όταν χειραγωγούν τα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς μπορούν να προκαλέσουν σημαντική συναισθηματική και αναπτυξιακή βλάβη στα παιδιά και τελικά να αποξενωθούν από αυτά. Υπάρχουν όμως και πρότυπα συμπεριφοράς που φαίνονται λιγότερο τοξικά αλλά εξακολουθούν

να έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την σχέση σου με το παιδί σου. Αυτές είναι πέντε κοινές τοξικές συμπεριφορές των γονιών που προκαλούν ολέθριες συνέπειες στην σχέση με τα παιδιά χωρίς καν οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν.

Τοξικές συμπεριφορές των γονιών

Οι φωνές

Φυσικά, κάθε γονέας φωνάζει μερικές φορές αλλά όταν αυτό γίνεται πολύ συχνά, μπορεί να επηρεάσει τη σχέση με τα παιδιά. Είναι σημαντικό για τους γονείς να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ενός λανθασμένου βήματος και μιας συμπεριφοράς που βλάπτει. Η φωνή λειτουργεί σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν το παιδί κάνει κάτι πραγματικά επικίνδυνο ή επιβλαβές και πρέπει να τραβήξετε την προσοχή του γρήγορα. Αλλά πέρα ​​από αυτό, οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι μια αποτελεσματική μορφή για να κάνετε τα παιδιά να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αντίθετα, οι φωνές μπορεί να οδηγήσουν στην μείωση της αυτοεκτίμησης των παιδιών και τελικά στο να αναπτύξουν τα ίδια πιο επιθετικές συμπεριφορές. Όταν νιώσεις την επιθυμία να φωνάξεις στο παιδί σου προτίμησε να πάρεις λίγα λεπτά για να ηρεμήσεις και να επανεξετάσεις την κατάσταση με έναν πιο αποτελεσματικό και υγιή τρόπο και για τους δυο σας.

Πώς ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Η σύγκριση

Όταν έχεις περισσότερα από ένα παιδιά συχνά πέφτεις στην παγίδα να σκέφτεσαι πόσο διαφορετικά ή όμοια είναι μεταξύ τους. Αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να κάνεις φωναχτά είτε θες να επιβραβεύσεις κάποιο από τα παιδιά σου είτε να το τιμωρήσεις. Το να συγκρίνεις τα παιδιά σου μεταξύ τους ακόμα και για ασήμαντα πράγματα είναι δυνατό να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην σχέση σου μαζί τους όσο και στην μεταξύ τους σχέση. Η γονική αυτή συμπεριφορά είναι τόσο κοινή που έχει αποκτήσει και το όνομα “Γονική Διαφορική Μεταχείριση” και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνα τοξική.

Οι ταμπέλες

Με τον ίδιο τρόπο που η σύγκριση των παιδιών μπορεί να είναι μια πραγματικά τοξική συμπεριφορά, η επισήμανση των παιδιών ως οτιδήποτε – καλό ή κακό – είναι επίσης δυνητικά επιβλαβής. Οι ετικέτες μπορούν να πάρουν την μορφή “αυτοεκπληρούμενης προφητείας” και να είναι πραγματικά δύσκολο για τα παιδιά να απαλλαγούν από αυτές. Ακόμη και οι φαινομενικά θετικές ετικέτες μπορεί να είναι προβληματικές σε σημείο που γίνονται τοξικές. Αντίθετα μπορείς να προτιμήσεις τους περιγραφικούς όρους όταν θες να επαινέσεις το παιδί σου. Για παράδειγμα, φράσεις όπως “Είδα ότι βοήθησες τον αδερφό σου. Αυτό δείχνει ευθύνη” ή “Είδα πόσο πολύ προσπαθούσες σήμερα. Είμαι περήφανος για την προσπάθειά σου” δίνουν έμφαση σε μια γενικότερη συμπεριφορά και όχι σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Η υποτίμηση των συναισθημάτων

Μία από τις σημαντικότερες δουλειές των γονέων είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη, διδάσκοντάς τους να εντοπίζουν αυτό που αισθάνονται και να του δίνουν ένα όνομα. Αλλά ένα παιδί δεν μπορεί να το κάνει αυτό αν λάβει το μήνυμα από τους γονείς του ότι δεν πρέπει να βιώνει πραγματικά τα συναισθήματα που έχει ή ότι τα ίδια τα συναισθήματα του είναι ασήμαντα. Για παράδειγμα, εάν το παιδί εκφράζει το θυμό του και ο γονιός δεν προσπαθήσει να συζητήσει μαζί του γι’ αυτό το συναίσθημα δίνοντάς του όνομα και αιτία το παιδί σύντομα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει. Είναι καλό οι γονείς να μιλούν για τα δικά τους συναισθήματα στο παιδί δείχνοντάς του τον δρόμο να εκφράζει και να συζητά αυτά που νιώθει.

Γιατί η επικοινωνία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για μια υγιή σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών

Οι φράσεις “πάντα / ποτέ” ή «με κάνεις»

Το να λες στο παιδί σου ότι κάνει πάντα ή ποτέ ορισμένα πράγματα δεν είναι παραγωγικό και οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία πως έχεις σταματήσει να ενδιαφέρεσαι για τους λόγους που το παιδί σου επιδίδεται σε ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να σου φαίνονται ενοχλητικές ή προβληματικές. Αντίθετα, σκέψου συγκεκριμένες συμπεριφορές που θες να στοχεύσεις και τα πράγματα που τείνουν να συμβαίνουν πριν από αυτές τις συμπεριφορές και έτσι να ξεκινήσεις πρακτικές αλλαγές μαζί με το παιδί σου. Μια άλλη φράση που πρέπει να προσέχεις είναι κάποια εκδοχή του “με κάνεις”. Το παιδί σου δεν είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματά σου ή την κατάστασή σου. Είναι αναγκαίο να μην προβάλεις τα συναισθήματά σου πάνω του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 φορές που οι γονείς γίνονται τοξικοί χωρίς να το καταλαβαίνουν και οι αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα