Αγαπημένο μου παιδί: «Ή κερδίζεις ή μαθαίνεις»-Πώς να κάνω το παιδί μου φίλο με την ήττα

17:51 23/2/2022 - Πηγή: iPop

Πώς να διδάξω την ήττα στο παιδί; Από τα βασικά πράγματα που με απασχόλησαν έντονα κατά το μεγάλωμα των παιδιών μου. Ένα θέμα που διάβασα πολύ στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, σε βιβλία γονεϊκότητας και σε σεμινάρια. Ίσως θυμάσαι σαν παιδί, όταν παίζαμε διάφορα ομαδικά παιχνίδια, εκείνο το πολύ ανταγωνιστικό παιδάκι που πάντα χάλαγε του παιχνίδι όταν δεν κέρδιζε. Που μπορούσε να σε φτάσει στα όριά σου και ουσιαστικά προτιμούσες να μην παίξεις από το να παίξεις με αυτό το παιδί που δεν μπορεί να διαχειριστεί την ήττα. Φυσικά το «χρεώνω» στους γονείς του που δεν το βοήθησαν να το διαχειριστεί σωστά

όλο αυτό, αλλά από εκεί και πέρα είναι και θέμα χαρακτήρα. Αυτό το παιδί, λοιπόν, από τα παιδικά μου χρόνια και εκείνο που χτυπιέται έξω στους δρόμους επειδή δεν έγινε το δικό του, ήταν πάντα το παράδειγμα προς αποφυγή στο μεγάλωμα των παιδιών μου και το πρώτο πράγμα που ήθελα να διδάξω σε εκείνα.

Πώς να διδάξω την ήττα στο παιδί

Για να μιλήσεις για την ήττα στα παιδιά, όπως και για όλα τα θέματα φυσικά, πρέπει να σκεφτείς τι έχεις εσύ μέσα στο μυαλό σου γι’αυτό το θέμα. Πάμε να δούμε ερωτήσεις που ίσως σε βοηθήσουν:

Τι σημαίνει για σένα μαμά και μπαμπά η ήττα σήμερα;Τι σήμαινε όταν ήσουν εσύ παιδί;Πώς σε αντιμετώπιζες μετά την ήττα; Πώς ήθελες να σε αντιμετωπίζουν συμπαίκτες, προπονητές και γονείς;Όποιος χάνει είναι αποτυχημένος;Τι σημαίνει αποτυχία για σένα;Pixabay

Δεν είπε κανείς ότι είναι κακό να θες να κερδίσεις ή να έχεις ανταγωνιστικότητα, δίνει το κάτι παραπάνω και σε κάποιους το κίνητρο για να κερδίσουν. Ωστόσο πρέπει να δούμε μέχρι ποιο σημείο ο ανταγωνισμός είναι λειτουργικός και μέχρι πού κανείς δεν θέλει να παίξει μαζί μας γιατί δεν ξέρουμε να χάνουμε.

Η ήττα για μένα σημαίνει ότι κάτι δεν έκανα καλά και χρειάζομαι βελτίωση. Σε παιχνίδια φυσικά που δεν παίζει ρόλο ο παράγοντας τύχη. Αυτό που έβλεπα πάντα ως παιδί, ήταν ότι το fair play ήταν πολύ σημαντικό για μένα και όχι το αποτέλεσμα του αγώνα και χαίρομαι που είχα αυτό ως οδηγό μου τότε και το έχω ακόμα και το δεύτερο κομμάτι ότι δεν με ενδιέφερε πολύ ανταγωνισμός. Έχανα γρήγορα το ενδιαφέρον μου.

Όταν ο προπονητής των παιδιών μας, είναι και ο προπονητής της ζωής τους

Η ντοπαμίνη πώς θα έρθει;

Η ντοπαμίνη, η ορμονική ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει, όπως όταν χαζεύουμε στο κινητό με τις ώρες ή όταν παίζουμε κάτι που μας αρέσει. Αυτό είναι το ζητούμενο! Να παίζεις κάτι και να περνάς καλά γιατί αν δεν σου αρέσει, θα χάσεις το ενδιαφέρον σου γρήγορα και θα βαρεθείς.

Όσο περισσότερο διαθέτεις τον χρόνο σου σε κάτι, τόσο καλύτερος γίνεσαι και φυσικά όσο καλύτερος είναι ο αντίπαλος τόσο περισσότερο μαθαίνεις και τσαλεντζάρεσαι.

Κεφάλαιο: Αντίπαλος

Αν διαβάσεις συνεντεύξεις πρωταθλητών, ανθρώπων που «παίζουν» αθλήματα επαγγελματικά στις περιπτώσεις της ήττας λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει ο αντίπαλος αλλά ο εαυτός τους. Θέλουν κάθε μέρα να είναι καλύτεροι από τον χθεσινό εαυτό τους και όχι από τόσο από τον αντίπαλο, θα γίνει και αυτό με τη σειρά του.

Η αξία της νίκης ορίζεται από το πόσο καλός είναι ο αντίπαλός σου. Η ήττα αυτή κάτι σου διδάσκει και εκεί που πρέπει να εστιάσεις είναι στο πώς μπορείς να βελτιωθείς και όχι πώς θα ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Μάθε το αυτό στο παιδί σου, θα του κάνει καλό στη ζωή του συνολικά.

Δεν χειρίστηκα σωστά τον δεύτερο ημιτελικό μου. Είχα μερικές κακές αναμνήσεις από τον προηγούμενο και δε νομίζω ότι το χειρίστηκα σωστά. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν με το μέρος σου τις περισσότερες φορές, πρέπει να το αποδεχτείς. Είμαι άνθρωπος που θα πάει σπίτι τώρα και θα αρχίσει να δουλεύει σκληρά ξανά, γιατί διανύω την καλύτερη σεζόν της καριέρας μου. Ακόμα έχω καλές πιθανότητες να τελειώσω εκεί που θέλω τη σεζόν, ανεξάρτητα από αυτό που έγινε εδώ. Πρέπει να συνεχίσω να πιστεύω στον εαυτό μου και να συνεχίσω αυτό που κάνω

Μαρία ΣάκαρηΜόνο την αλήθεια

Δεν κάνει καλό στο παιδί όταν το αφήνεις να κερδίσει και κάνεις τα στραβά μάτια. Δεν κάνει καλό όταν πχ στη βασιλόπιτα έχει μέσα «τυχαία» δύο ή τρία φλουριά επειδή πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει και το δικό σου παιδί φλουρί. Δεν θα κερδίζει πάντα στη ζωή του. Δεν θα είναι πάντα μαζί σου και οι ματαιώσεις θα έρχονται με το σωρό σε λίγα χρόνια, προετοίμασέ το, μην του κάνεις πλάτες. Μπορεί να την αντέξει την αλήθεια όσο χρονών και αν είναι και η αλήθεια είναι ότι «Δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα, λυπάμαι».

Να παίζεις για το παιχνίδι. Για τη χαρά του παιχνιδιού, μόνο με αυτόν τον τρόπο κερδίζεις πάντα!

Πώς μερικές ατυχείς δηλώσεις μπορούν να καταστρέψουν την εικόνα ακόμα και των πιο διάσημων

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αγαπημένο μου παιδί: «Ή κερδίζεις ή μαθαίνεις»-Πώς να κάνω το παιδί μου φίλο με την ήττα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα