3 tips για να απελευθερωθείς από τους φόβους του παρελθόντος και τα άγχη του μέλλοντος, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή της ύπαρξης σου

20:41 2/7/2021 - Πηγή: iPop

Το best seller η Δύναμη του Τώρα από τον συγγραφέα και δάσκαλο Eckhart Tolle είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που έχει αλλάξει δραστικά τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβάνοντας και την δική μου. Οδηγώντας με σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης, το βιβλίο με «ανάγκασε» να ξεφύγω από τα τοξικά μοτίβα του αγχώδους και υπεραναλυτικού μου νου, εκτιμώντας μόνο την Δύναμη του Τώρα. Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία παρακάτω θα βρεις 3 tips για να απολαμβάνεις την κάθε σου στιγμή.

Οι τρόποι για να εκτιμήσεις τη Δύναμη του ΤώραUnsplash

1. Μην φοβάσαι

να αρνηθείς την ταυτότητά που έχει φτιάξει ο νους σου για εσένα και άρχισε να ζεις όπως εσύ θέλεις.

Διαβάζοντας την Δύναμη του Τώρα συνειδητοποίησα ποσό περιορίζουμε τον εαυτό μας με την προσκόλληση σε μια πλασματική ταυτότητά του εαυτού μας, χτισμένη πάνω σε παλιές μας εμπειρίες. Δεν είμαστε το παρελθόν μας, δεν μας ορίζουν μόνο οι επιτυχίες ή αποτυχίες που κάποτε βιώσαμε. Παρότι αυτή η σκέψη είναι λυτρωτική, συνήθως φοβόμαστε να αποκοπούμε από το παρελθόν καθώς συνδέουμε έντονα την ταυτότητά μας με τα βιώματά μας, σε μια προσπάθεια να τοποθετηθούμε σε μια κατηγορία ως κοινωνικά όντα, καλύπτοντας εν μέρη την ανάγκη μας να ανήκουμε σε ομάδες, καταστάσεις και τυπικές κατατάξεις. Η συσσώρευση των συναισθημάτων και η ταυτοποίηση με αυτά προσφέρει μια παράξενη ασφάλεια στον ανθρώπινο νου, αφού βοηθά στο να σχηματίσουμε μια υποτυπώδη εικόνα για το ποιοι πραγματικά είμαστε, ή πιο σωστά ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε. Η αυτογνωσία αποτελεί ένα τεράστιο ταξίδι για τον κάθε έναν από εμάς και πολλές φορές βολευόμαστε σε μια κατάσταση ασυνειδησίας προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν μέσα μας.

Προσπάθησε, λοιπόν, να αφεθείς στην παρούσα στιγμή χωρίς καμία προσδοκία. Μην κρίνεις και μην υπεραναλύεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, απλά παρατήρησε τα και δέξου τα για αυτό που είναι. Έτσι μπαίνεις σιγά σιγά στο ταξίδι της συνειδητότητας και μόνο έτσι αποδυναμώνεται η νοητική ύπαρξη του παρελθόντος και του μέλλοντος, δίνοντας προτεραιότητα στο μόνο που έχει πραγματική σημασία, το τώρα. 

2. Συνειδητοποίησε πως το παρελθόν και το μέλλον επιβιώνουν μόνο στο μυαλό σου. Η μόνη αλήθεια βρίσκεται στο τώρα, η παρούσα στιγμή είναι η μόνη πραγματική ύπαρξη του χρόνου.

Το παρελθόν και το παρόν ορίζουν την ζωή μας χωρίς πραγματικά να υπάρχουν. Είναι τόσο απλό, τόσο ανούσιο μα και αναπόφευκτο ταυτόχρονα. Ο κάθε ένας από εμάς βασίζεται ασυνείδητα πάνω σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος που είναι βαθιά χαραγμένες μέσα μας σε μία μάταια προσπάθεια να προστατεύσουμε το «εγώ» μας. Δίνοντας πάτημα και βάση στο παρελθόν, πράττουμε από φόβο, ντροπή, ή και συνήθεια προσπαθώντας να απαλλαγούμε από το άγνωστο που επιφυλάσσει το μέλλον. Δημιουργώντας έτσι ένα μοτίβο συνεχής ανησυχίας για το παρελθόν και το μέλλον ξεχνάμε να ζήσουμε στο τώρα. Συχνά, δεν μπορούμε να αρνηθούμε στιγμές του παρελθόντος, έχοντας τες στο μυαλό μας ως κάτι υπαρκτό. Όταν για παράδειγμα σκεφτόμαστε ένα συμβάν από τον περασμένο χρόνο, αναφερόμαστε σε αυτό τοποθετώντας το σε ένα χωροχρονικό πλαίσιο ξεχνώντας πως οτιδήποτε που έχει συμβεί στο παρελθόν επιβιώνει μόνο σαν μια ανάμνηση στις σκέψεις του κάθε ανθρώπου. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για το μέλλον, η κάθε προσδοκία, σκέψη και ανησυχία για το μέλλον είναι ξεκάθαρα προϊόν του νου σου και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Unsplash

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα χαλάσει η διάθεσή σου για κάτι που έχει ήδη συμβεί ή πρόκειται να συμβεί, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι αυτή είναι μόνο η δική σου πραγματικότητα και είναι υποκειμενική. Το τώρα είναι το μόνο που έχεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα, νιώσε την ζωή μέσα σου και εκμεταλλεύσου την κάθε σου στιγμή.

3. Μην χάνεις επαφή με την πραγματικότητα ακόμα και σε στιγμές άγχους και αδυναμίας.

Είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις μια θετική βλέψη για την ζωή σε στιγμές που όλα φαίνονται να έχουν μπει σε τάξη. Τι γίνεται, όμως, τις στιγμές εκείνες που μια μικρή αναποδιά ή ένα μεγάλο εμπόδιο διαταράσσουν τα δεδομένα; Ο ανθρώπινος νους έχει την τάση να μην αντιδρά με ψυχραιμία σε τέτοιες καταστάσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες τεχνικές που σταματάνε το μυαλό από το να προτρέχει και βοηθούν σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος.

Για αρχή, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι συνήθως τα μεγαλύτερα σου άγχη προέρχονται από τις μελλοντικές και υποθετικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση που αντιμετωπίζεις, και όχι από το ίδιο το πρόβλημα. Προσπάθησε λοιπόν να περιορίσεις τις αρνητικές σου σκέψεις και να μην αφήνεις τον πανικό σου να μεγαλοποιεί την σοβαρότητα του ζητήματος. Αφού, λοιπόν, επικεντρωθείς στο τώρα, δώσε μερικά λεπτά στον εαυτό σου να πάρει μερικές βαθιές αναπνοές. Συγκέντρωσε όλες σου τις σκέψεις στην αναπνοή και παρατήρησε το σώμα σου κατά αυτή διαδικασία. Θα δεις ότι μετά από αυτό, ακόμα και αν σου ακούγεται απλό και ανούσιο θα νιώσεις μια ηρεμία που θα σου προσφέρει διαύγεια και θα σου επιτρέψει να σκεφτείς πιο καθαρά από πριν. Η πραγματικότητα υπάρχει μόνο στην παρούσα στιγμή και το μέλλον καθορίζεται από αυτήν. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να απογοητευτεί από μια κακή στιγμή και μην σπαταλήσεις πολύτιμες στιγμές παγιδευμένη στον πανικό του παρελθόντος και του μέλλοντος. Η ζωή σου είναι τώρα.    

Unsplash

Το παρελθόν και το μέλλον δεν μπορούν να επιβιώσουν στην ύπαρξη του τώρα. Αποδεσμεύσου από τις σκέψεις σου και εστίασε στην παρούσα στιγμή. Ζήσε τώρα για το τώρα. Ακόμα κι αν με μια πρώτη σκέψη σου ακούγεται δύσκολο να το καταφέρεις, δεν είναι αδύνατο! Είναι απλά μια εξάσκηση του νου που όλοι μπορούν να κάνουν. Απλά ξεκίνα από σήμερα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 3 tips για να απελευθερωθείς από τους φόβους του παρελθόντος και τα άγχη του μέλλοντος, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή της ύπαρξης σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα