14 χρόνια μετά υπερψηφίστηκε να συγκροτηθεί προανακριτική για τον Παπαντωνίου

22:44 28/3/2017 - Πηγή: iPop

Υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης η κυβερνητική πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Συνολικά ψήφισαν 268 βουλευτές. Υπήρχαν 259 έγκυρες ψήφοι, 8 άκυρα και 1 λευκό. Η πρόταση πέρασε με 252 ψήφους, καταψήφισαν 3 βουλευτές και παρών δήλωσαν 4.

Για τη σύσταση προανακριτκής επιτροπής για τον πρώην υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου, για την υπόθεση με τα εξοπλιστικά τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός απ’ το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της σχετικής

συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση της προανακριτικής.

Τονίζεται πως όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αν και έστρεψαν τα βέλη τους προς την Κυβέρνηση για μια σειρά ζητημάτων, έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του επιτιθέμενος στην Αντιπολίτευση ότι με τις εισηγήσεις τους δείχνουν την «αμηχανία και τη βιασύνη τους».

«Η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα αφορά τον κ. Παπαντωνίου, πρώην υπ. Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και προκλήθηκε έπειτα από αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και είχαν σαν αιτία 6 δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή», τόνισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σύσταση της προανακριτικής.

Στις δικογραφίες, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, περιγράφεται με λεπτομέρειες η τεράστια ζημιά που υπέστη η ελληνική κοινωνία στα πλαίσια των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι τρεις παρατηρήσεις του Αλέξη Τσίπρα:«Μιλάμε για πράξεις ή παραλείψεις που συνέβησαν το 2003. Πόσο έχουμε σήμερα; 2017, έχουν περάσει 14 χρόνια και μόλις σήμερα καλείται η Βουλή να συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή και μάλιστα όλες οι πτέρυγες λένε πως θα την υπερψηφίσουν. Γιατί δεν έγινε νωρίτερα;».

«Σχετίζεται μήπως με πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη που τόσα χρόνια δεν πρόκοψαν να φέρουν τη δικογραφία στη Βουλή; Σχετίζεται με omerta;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ο κόσμος περιμένει καθαρή απάντηση στα ερωτήματα και όχι από τους βουλευτές των κομμάτων που υπέβαλλαν το αίτημα για σύσταση προανακριτικής. «Οι πολίτες ξέρουν ότι αν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή τον Γενάρη του 2015 η εξεταστική αυτή δεν θα γινόταν ποτέ».

«Δυστυχώς μ’ αυτά που ορίζει το Σύνταγμα το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου παραγράφηκε εδώ και 11 χρόνια, χρειάστηκαν 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση αλλά ως γνωστόν με βάση τη διάταξη για την ευθύνη των υπουργών στα πρώτα 3 χρόνια κάθε πρόσωπο που έχει εμπλακεί ενδεχομένως στο αδίκημα της απιστίας έχει ξελασπώσει».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την παραπάνω κατάσταση ως πολύ βολική και τόνισε πως υπάρχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη για όσους πέρασαν στο Σύνταγμα της χώρας «αυτή την εκτρωματική διάταξη που προτείνει κάλυψη όσων έχουν υποπέσει σε τέτοια αδικήματα».

«Όσοι λένε αποφασίζουμε την προανακριτική για λόγους εντυπωσιασμού, λένε ανοησίες, γιατί η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι κανείς σήμερα δεν εντυπωσιάζεται από τέτοιου είδους αποκαλύψεις, όχι μόνο γιατί οι αποκαλύψεις παραπέμπουν σε παλιές υποθέσεις, ούτε γιατί πολιτικά απομακρύνθηκαν από δίπλα του. Η μαγκιά του «και σιγά τι έγινε», απορρέει από την ανοσία της κοινής γνώμης. Δεν λέμε κάτι καινούριο όταν μιλάμε για μίζες την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ ιδιαίτερα της περιόδου του κ. Σημίτη».Οι λόγοι για τη σύσταση της προανακριτικής:Ηθική υποχρέωση και πολιτική δέσμευση να πέσει άπλετο φως σ’ όλες τις υποθέσεις λεηλασίας του δημόσιου πλούτου«Γιατί δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο εν λόγω Υπουργός δεν ανήκει στην κατηγορία των αλαζόνων, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος, που καταδικάστηκε όχι για το αδίκημα της απιστίας αλλά για τραπεζικό λογαριασμό και αργότερα για ξέπλυμα χρήματος».«Γιατί ψάχνοντας, όλο κάτι βρίσκεις. Μπορεί να ξεκινήσει να ψάχνει κάποιος τα εξοπλιστικά και πέρα από τα αυτονόητα να βρει και άλλα όπως μίζες την περίοδο του Χρηματιστηρίου».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενη» την ψήφο της Αντιπολίτευσης για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, ωστόσο, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα πως «αυτό δεν σας ξεπλένει. Η στάση που κρατήσατε όλα αυτά τα χρόνια θα την κρίνει ο ελληνικός λαός γιατί το μεγαλύτερο έγκλημα των κομμάτων σας δεν είναι τα πιθανά ποινικά αδικήματα των υπουργών σας που θα διερευνηθούν αλλά η τοξικότητα με την οποία διαποτίσατε την ελληνική κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι το μεγαλύτερο έγκλημά της είναι ότι δημιούργησε ένα δεδομένο, ένα καθεστώς ότι «έλα μωρέ όλοι το ίδιο κλέφτες είναι».

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση στις πρώην Κυβερνήσεις λέγοντας πως «εξευτελίσατε την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος, αυτό δεν είναι μόνο ανήθικο. Είχατε το θράσος όταν η χώρα βρέθηκε σε μεγάλη κρίση κοντά στη χρεοκοπία εξαιτίας και τον δικών σας ενεργειών, αντί για αυτοκριτική να κουνάτε το δάχτυλο λέγοντας στους πολίτες ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για την χρεοκοπία ή στην καλύτερη περίπτωση ότι τα φάγατε μαζί!».

Προαναγγελία για προανακριτική για σκάνδαλα σχετικά με την Υγεία

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε απ’ το βήμα της Βουλής το αίτημα για σύσταση προανακριτικής για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας και δεσμεύθηκε ότι όσο είναι Κυβέρνηση, «δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φθάσουν μέχρι τέλους».

Η μάχη για τη διαφάνεια δεν σταματά εκεί, τόνισε ο Πρωθυπουργός, και συνέχισε λέγοντας η Κυβέρνηση θα «ρίξει φως» στις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια εκείνων των συζητήσεων «δεν θα είστε τόσο ανέμελοι όσο παρουσιάζεστε σήμερα. Ούτε τόσο τζάμπα υπερασπιστές της διαφάνειας».

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας, θα ακουστούν πολλά και ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει πολλά «και θα βρεθεί η αλήθεια ανεξάρτητου αν κάποια απ’ τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα».

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post 14 χρόνια μετά υπερψηφίστηκε να συγκροτηθεί προανακριτική για τον Παπαντωνίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα