Ξεκινά ο «αγώνας» για την τρίτη αξιολόγηση | «Αγκάθια» και προαπαιτούμενα

20:31 5/9/2017 - Πηγή: iPop
Ξεκινάει ο «αγώνας» για την τρίτη αξιολόγηση, με την Κυβέρνηση να έχει αρχίσει ήδη το μέτρημα, καθώς από σήμερα μέχρι και τη λήξη του προγράμματος το 2018 θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί συνολικά 113 προαπαιτούμενα, με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» να εντοπίζονται στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Pierre Moscovici τέθηκαν επί τάπητος η τρίτη αξιολόγηση, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πηγές της ελληνικής πλευράς σε δηλώσεις τους σημείωσαν πως υπάρχει

δυσαρέσκεια απ’ την πλευρά των Ευρωπαίων για το θέμα Γεωργίου. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως ο νόμος για την αδήλωτη εργασία αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Πηγές των Βρυξελλών, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισαν πως η συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Moscovici διήρκεσε περίπου δύο ώρες και η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Παράλληλα, οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προετοιμασία του εδάφους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα.

Για την τρίτη αξιολόγηση, πηγές των Βρυξελλών έκριναν ως σημαντικότερα θέματα τον προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα σχετικά με τον «κοινωνικό φάκελο».

Οι ίδιες ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας.

113 προαπαιτούμενα

Μπορεί τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης να είναι 95 και να είναι κυρίως τεχνικής φύσεως, όμως, τα συνολικά προαπαιτούμενα μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018 είναι 113, διότι ο στόχος είναι 5,4 δις ευρώ.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι ελληνικές πηγές απ’ τις Βρυξέλλες σημείωσαν ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.

Για τη συνεδρίαση του EWG τη Δευτέρα, σημειώθηκε πως δεν αναμενόταν πρόοδος για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, διότι δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κατάθεση των σχετικών στοιχείων για να εγκριθεί η υποδόση.

Photo: AP

The post Ξεκινά ο «αγώνας» για την τρίτη αξιολόγηση | «Αγκάθια» και προαπαιτούμενα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα