Ζάκυνθος: Δήμος και ΦΟΔΣΑ κατά αποκεντρωμένης διοίκησης

15:35 16/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αρνητική απάντηση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Διονύσιου Παναγιωτόπουλου, έλαβε με σχετικό έγγραφο στις 13 Ιανουαρίου ο ΦοΔΣΑ Ζακύνθου σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των απορριμμάτων του νησιού σε άλλο νομό με τον αρμόδιο τοπικό φορέα και τη δημοτική αρχή να υποστηρίζουν, πως «για ακόμα μια φορά και με την επίκληση τυπικών και όχι ουσιαστικών λόγων απορρίφθηκε και αυτή η λύση

η οποία θα ‘’ανακούφιζε’’ έστω και προσωρινά το νησί».

Μάλιστα, στο τέλος, της απάντησής του, ο κ.Παναγιωτόπουλος, υπενθυμίζει με νόημα, την ανακοίνωση στις 14-12-2016 του υπουργείου Εσωτερικών για τα συμφωνηθέντα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και τον «οδικό χάρτη» προσωρινής και οριστικής επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο. Από την πλευρά τους ο δήμος και ο ΦοΔΣΑ, προσπάθησαν-όπως τονίζουν-να διερευνήσουν και την πιθανότητα μεταφοράς μέρους των απορριμμάτων σε άλλο ΧΥΤΑ εκτός Ζακύνθου.

Για το λόγο αυτό με έγγραφά του ο ΦοΔΣΑ Ζακύνθου, απευθύνθηκε αντίστοιχα στους ΦοΔΣΑ Ηλείας, Ναυπάκτου, Αγρινίου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδος ζητώντας την έγκριση διάθεσης περίπου 10.000 τόνων σκουπιδιών. «Η επίτευξη μιας τέτοιας λύσης θα λειτουργούσε θετικά για το νησί μας, διασφαλίζοντας και την απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων από την πόλη και τα χωριά μας, αλλά και την ολοκλήρωση όλων των ενεργειών για εγκατάσταση της νέας σύγχρονης κινητής μονάδας επεξεργασίας», αναφέρει ο δήμος και ο τοπικός ΦοΔΣΑ.

Προσθέτουν, δε, ότι, «μόνο το δ.σ. του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας και στη συνέχεια και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία διαβιβάστηκαν τα έγγραφα αυτά στις δύο αρμόδιες αποκεντρωμένες διοικήσεις προκειμένου να εκδοθεί σχετική απόφαση μεταφοράς απορριμμάτων, δυστυχώς, όμως, αυτό δεν έγινε». Στη σχετική έγγραφη απάντησή του, ο κ.Παναγιωτόπουλος, επικαλείται την άρνηση της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς όπως αναφέρει, υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα