Ζάκυνθος: Κλιμάκια-συσκέψεις-μελέτες για τα…27.000 καμμένα στρέμματα

13:36 1/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάντηση με τους επικεφαλής των συνδυασμών «Μαζί για τη Ζάκυνθο» και «Ζακυνθινή Αναγέννηση», Γιώργο Αρμένη και Αντώνη Κασιμάτη, αντίστοιχα, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος τους ενημέρωσε διεξοδικά για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις πυρκαγιές, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψε και τις δικές τους απόψεις-προτάσεις σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Δήμο Ζακύνθου, το ζήτημα συζητήθηκε επίσης και με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργο Κωνσταντίνου, κατά

τη διάρκεια επίσκεψης του Βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, στο γραφείο του Δημάρχου.

Ο κ. Κολοκοτσάς τόνισε πως ήδη γίνεται χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων από τον γνωστό γεωλόγο, Ευθύμιο Λέκκα, και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ώστε να βγουν σημαντικά συμπεράσματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με τη σφοδρότητα της φωτιάς και τις ανάγκες που υπάρχουν σε αντιπλημμυρικά έργα, κλπ.

Ο κ. Λέκκας θα στείλει τη μελέτη του μέσα στις επόμενες ημέρες και έως τώρα υπολογίζεται πως κάηκαν πάνω από 27.000 στρέμματα δασικής κυρίως έκτασης! Θα υπολογίσει, δε, και το κόστος που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για 3 έως 5 χρόνια οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές και έχασαν ζωικό, φυτικό ή πάγιο κεφάλαιο, ενώ πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος πρέπει να υπάρξει και για τους ελαιοκαλλιεργητές, που για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούν να παράγουν λάδι.

Παράλληλα, ο κ.Κολοκοτσάς αναφέρθηκε στο αίτημα που έχει σταλεί προς τα αρμόδια Υπουργεία για να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος με 1,2 εκ. ευρώ και να προχωρήσει σε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιγράφονται με μελέτες και συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο που έχουν στα χέρια τους οι Υπουργοί. Επίσης, ο Δήμος χρειάζεται μικρά πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου (γκρέιτερ και JCP), για τα οποία έχει γίνει αίτημα στο Δήμο Αθηναίων και στο Υπουργείο Εσωτερικών με την αναγκαιούσα πίστωση να ανέρχεται στις 320.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι αρχηγοί των παρατάξεων συμφώνησαν πως πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συμπολίτες μας που υπέστησαν καταστροφές, ενώ έλαβαν αντίγραφα όλων των ενεργειών του Δήμου.

Με βασικά αιτήματα την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την οικονομική ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο πρώην Δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων και στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος για το Νομό, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και ο Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Το κλιμάκιο της ΝΔ περιόδευσε στα καμένα και ενημερώθηκαν από τον Υποστράτηγο, Βασίλη Ματθαιόπουλο για το μέγεθος της ζημιάς, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τους προέδρους των περιοχών που επλήγησαν, ακούγοντας τις απόψεις τους για το τι έγινε σωστά, αλλά και για το τι πήγε λάθος.

Εκεί ο Δήμαρχος αφού καλωσόρισε τους τρεις Βουλευτές, ζήτησε να αφουγκραστούν τα αιτήματα των προέδρων και μαζί με τα δικά του να τα μεταφέρουν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις.

Όλοι μίλησαν για αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για οικονομικές απαλλαγές και ενισχύσεις για διάστημα 5 ετών, ώστε να ορθοποδήσουν.

Οι Βουλευτές υπογράμμισαν πως θα περιμένουν το υπόμνημα που θα αποστείλει ο Δήμαρχος Ζακύνθου και αφού αξιολογήσουν τα αιτήματα στη συνέχεια θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες προς όφελος των κατοίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα