Συνομιλίες στην Ουάσιγκτον για το Brexit μετά την αποτυχία στις Βρυξέλλες

12:40 1/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει, αμέσως μετά τον «επεισοδιακό» τρίτο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις δηλώνοντας ότι θα προωθήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το «όραμα» της κυβέρνησής του, για την επόμενη ημέρα της «εξόδου» από την Ένωση.

«Είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αισθάνεται νομικά υποχρεωμένο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε Μισέλ Μπαρνιέ,

υποστηρίζοντας ότι κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντέιβις επέδειξε «ηρεμία ορειβάτη» ενώ ο Βρετανός συνομιλητής του μιλούσε για «δημιουργική ασάφεια», επικαλούμενος τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να επιτρέψει να «εκβιασθεί» από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του νομοσχεδίου για το διακανονισμό ενόψει Brexit, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, παίρνοντας τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες, μετά το χθεσινό ξέσπασμα του Ντέηβιντ Ντέηβις.

Τα χρήματα είναι στην «κορυφή του παγόβουνου», αφού η Βρετανία καλείται να καταβάλλει από 60 εως 100 δισεκατομμύρια ευρώ για το διαζύγιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά διακανονισμό ως τον Οκτώβριο για να προχωρήσει σε συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία.

Η Βρετανία ξεκίνησε τις συνομιλίες στις 19 Ιουνίου και αναμένεται να εγκαταλείψει την Ε.Ε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

Ο Γκι Φέρχοφστατ ανέφερε σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι «αν και είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε να διασφαλίσει μια στενή σχέση, δεν βλέπει «τακτοποίηση λογαριασμών» . Προειδοποιεί μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει μελλοντική σχέση εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, όσο και το καθεστώς στα ιρλανδικά σύνορα».

ΠΗΓΗ:BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Μπαρνιέ -Ντέηβις για το Brexit

Keywords
Τυχαία Θέματα