«Το χάπι της άσκησης» ίσως να μας κρατάει κάποτε σε φόρμα

17:47 3/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά από τα επιτυχή πειράματά τους σε ποντίκια, οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ αισιοδοξούν ότι δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη στιγμή που τα «χάπια της άσκησης» θα μας γυμνάζουν χωρίς εμείς να γυμναζόμαστε και να… ιδρώνουμε τόσο πολύ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χάπι αυτό δεν θα προορίζεται αποκλειστικά για πρωταθλητές, αλλά θα διευκολύνει επίσης τη ζωή των ηλικιωμένων, των παχύσαρκων ή των ατόμων με αναπηρία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό και αναπτυξιακό βιολόγο Ρόναλντ Έβανς του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια,

χορήγησαν στα ποντίκια μια χημική ουσία (GW1516) για δύο μήνες, η οποία η οποία τους επέτρεψε να τρέχουν σε «διάδρομο» επί 270 λεπτά.

Αντίθετα, τα ζώα που δεν είχαν πάρει την ίδια ουσία, άντεχαν να τρέξουν μόνο επί 160 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα στα οποία είχε χορηγηθεί η συγκεκριμένη χημική ουσία είχαν και άλλα οφέλη, όπως απώλεια βάρους και καλύτερα επίπεδα σακχάρου.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης ουσίας σχετίζεται με την επίδρασή της στα γονίδια που εμπλέκονται στον ενεργειακό μεταβολισμό και στις καύσεις μέσα στο σώμα. Κυρίως ενεργοποιούνται τα γονίδια που «καίνε» το λίπος και απενεργοποιούνται τα γονίδια που «καίνε» το σάκχαρο (γλυκόζη).

Ως προς τη διάσπαση της γλυκόζης, αυτή θεωρείται σημαντική, επειδή όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν (υπογλυκαιμία), τότε ο εγκέφαλος επηρεάζεται αρνητικά και εμφανίζεται η κόπωση στο σώμα. Όταν όμως γίνεται εξοικονόμηση σακχάρων και το επίπεδό τους αργεί να πέσει, τότε η αντοχή αυξάνεται.

Προς το παρόν πάντως οι επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις σε σχέση με το εγχείρημα τους, καθώς, όπως αναφέρουν δεν είναι βέβαιο αν η επίδραση της χημικής ουσίας (GW1516) θα είναι εξίσου αποτελεσματική στους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αν τελικά οι δοκιμές φέρουν αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανή η δημιουργία ενός χαπιού που θα περιέχει την ουσία GW1516 και το οποίο θα μιμείται τα οφέλη της άσκησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα