Θα αυξηθούν, στο μέλλον, οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο

15:30 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, η Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου (όπως η Τουρκία, η Γαλλία και η Ισπανία), είναι ανάμεσα σε αυτές που κατ’ εξοχήν κινδυνεύουν με περισσότερες ακραίες πυρκαγιές στο μέλλον.

Χάρη στη δημιουργία μιας παγκόσμιας βάσης δορυφορικών δεδομένων για 23 εκατομμύρια πυρκαγιές που συνέβησαν στο διάστημα 2002-2013, οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν

συγκεκριμένα τις 468, πιο ακραίες σε έκταση και ένταση.

«Από τις προβλέψεις μας προκύπτει μια αύξηση σε αυτές τις περιοχές κατά 20% έως 50% στον αριθμό των ημερών που θα ευνοούν το ξέσπασμα ακραίων πυρκαγιών, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αναμένονται στο υποτροπικό νότιο ημισφαίριο και στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Μπάουμαν.

Η μελέτη, του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας,προβλέπει ότι γενικότερα το παγκόσμιο «αποτύπωμα» των ακραίων πυρκαγιών θα αυξηθεί στη Γη μελλοντικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «οι ακραία έντονες πυρκαγιές σχετίζονται με ανώμαλα καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, ανέμους ή ερημοποίηση».

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, κατ’ εξοχήν ευάλωτες είναι οι δασικές περιοχές που γνωρίζουν παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και στις οποίες οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει οικιστικές και άλλες δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι, δεν είναι δυνατό να σταματήσουν οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, πολύ περισσότερο καθώς θα επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή. Μπορεί όμως, όπως λένε, να μειωθεί η καταστρεπτικότητά τους με την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ των ερευνητών ήταν και ο ελληνικής καταγωγής Τζον Αμπατζόγλου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα