Στο EWG στρέφεται η προσοχή μετά το «μήνυμα» του ΔΝΤ (άρθρο)

14:52 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Δημ. Κοντογιάννη

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γνωστή ως EuroWorking Group (EwG), την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, στρέφονται τα μάτια όλων με την ελπίδα να δοθεί ώθηση στην αξιολόγηση μετά την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ που δεν έβγαλε απόφαση, όπως αναμενόταν, για την συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τo

EwG θα προετοιμάσει μεν το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αλλά αναμένεται να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα. Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Η συνάντηση θα γίνει στη σκιά της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Ως γνωστόν, οι διευθυντές στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ συμφώνησαν στη μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης ώστε να υπάρξει χώρος για μείωση των φορολογικών συντελεστών και στοχευμένη ενίσχυση των κοινωνικά αδύνατων. Ομως, εμφανίσθηκαν διχασμένοι σε άλλα θέματα όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κοινή θέση-μήνυμα του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ υπερ της λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε από την Αθήνα, ούτε απο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπο αυτή την έννοια, ίσως γίνει αντικείμενο συζήτησης στο EWG της Πέμπτης.

Εν τω μεταξύ, χθεσινές διαρροές από την Αθήνα ήθελαν την Κομισιόν και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες, μετά το EWG, ώστε να βρεθεί κάποια λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην ΑΘήνα με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Οι σχετικές πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονταν από τις Βρυξέλλες. Ομως, τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν αν στο EWG βρισκόταν κάποιο σημείο επαφής των θεσμών με την ΑΘήνα με επίκεντρο τα προληπτικά μέτρα, εκτιμούσε κοινοτικός αξιωματούχος.

Ενα σενάριο ήθελε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου με την ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου από τώρα για μετά την περίοδο μετά το 2018 έναντι μέτρων 2,5% του ΑΕΠ ή 4,3 δισ. ευρώ περίπου που ζητά το ΔΝΤ.

Ομως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε σήμερα την λήψη μέτρων 2,5 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας ότι βασικός στόχος είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ανωτέρω σενάριο, η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να «σπάσει».

Ομως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε χθες σε ευρωβουλευτές ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει το χρέος ως βιώσιμο για να μπεί η Ελλάδα στο QE και αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης (που έχουν ήδη αποφασισθεί) και τα μεσοπρόθεσμα που θα πρέπει να είναι σε ισχύ.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που ήθελαν τον κ. Τσακαλώτο να ξεκινά επαφές με ομολόγους του τις επόμενες μέρες για την εξεύρεση λύσης, πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες επαφές του υπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα