ΤΕΕ Κέρκυρας: Μην καίτε τα σκουπίδια, παράγουν διοξίνες

18:45 13/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκκληση προς όσους βάζουν φωτιά στα σκουπίδια που είναι συσωρευμένα στην Κέρκυρα κάνει το ΤΕΕ και ενημερώνει ότι παράγονται επικίνδυνες ουσίες για τον οργανισμό του ανθρώπου. Το ΤΕΕ σήμερα με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι παράγονται περισσότεροι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία με την ανεξέλεγκτη καύση των σκουπιδιών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ανεξέλεγκτη καύση συσσωρευμένων όγκων απορριμμάτων έχει αυξηθεί

δραματικά το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και γενικευμένη περιβαλλοντική βλάβη.
Εξαιτίας των σημαντικών ποσοτήτων πλαστικών αλλά και άλλων υλικών που εμπεριέχονται στα απορρίμματα, οι τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται περιέχουν χλώριο. Η πιο επικίνδυνη για τον άνθρωπο χημική οικογένεια τέτοιων ενώσεων είναι οι διοξίνες.
Κατά την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων, οι ουσίες αυτές διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα ρυπαίνοντας τον αέρα, στη συνέχεια επικάθονται στο έδαφος ή στους φυτικούς οργανισμούς, οι οποίοι καταναλώνονται από τους ζωικούς και καταλήγουν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Οι διοξίνες είναι χημικές ενώσεις, εξαιρετικά ανθεκτικές στη βιολογική τους αποδόμηση, με αποτέλεσμα να βιοσυσσωρεύονται. Δηλαδή δεν μπορούν να μεταβολιστούν ή να αποβληθούν από τον οργανισμό, αλλά αποθηκεύονται στο λίπος των ζωικών οργανισμών, πολλαπλασιάζονται και συνεχώς αθροίζονται προκαλώντας χρόνια δηλητηρίαση.
Οι επιπτώσεις των διοξινών είναι σοβαρές και έχουν συνδεθεί με όλες τις πιθανές μορφές καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη, ηπατικές βλάβες, στειρότητα, νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά, νευροπάθεια, δερματικές παθήσεις, βλάβες στα έμβρυα κ.α. Το ποσοστό βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το σωματικό βάρος, αλλά ιδίως από το είδος της διοξίνης.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, πρέπει να τονιστεί ότι, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η καύση των απορριμμάτων με τα εύφλεκτα υλικά που εμπεριέχουν, μπορούν να δημιουργήσουν μη ελεγχόμενες πυρκαγιές με τον κίνδυνο της εξάπλωσης τους.
Στο πλαίσιο του ρόλου του ΤΕΕ για την ενημέρωση της κοινωνίας, καλούμε τους συμπολίτες μας να μην καταφεύγουν στην ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων για κανένα λόγο, καθότι προκαλούν βλάβες που πιθανότατα είναι μη αναστρέψιμες για τη υγεία μας και για το περιβάλλον.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα