«Είναι πατριωτικό να πάρει η Ελλάδα ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα;», αναφέρει στο διάγγελμά του ο Ιβάνοφ

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», σημείωσε ο σκοπιανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία απαράδεκτη«Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το τόσο επιζήμιο κείμενο σχετικά με τη συμφωνία»Νωρίτερα, ο Ιβάνοφ συγκρούστηκε με τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία με τον Τσίπρα, με τη συνάντηση να διαρκεί δύο λεπτά

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα που

απηύθυνε στον λαό των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι δεν κάνει αποδεκτή τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας και του σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, για το ονοματολογικό, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη.

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», σημείωσε ο σκοπιανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία απαράδεκτη.

«Η συμφωνία ονόματος είναι μια προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ. Αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, δεν θα επιτρέψω τη νομιμοποίηση πολιτικών παράνομων κατασκευών, δηλαδή δεν θα υπογράψω τη συμφωνία ονόματος με την Ελλάδα.

Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 27ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της ΠΓΔΜ διαγράφεται.

Η κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να μιλήσει σε όλα τα κόμματα για την επίλυση του ζητήματος ονόματος και την επίτευξη συναίνεσης για το θέμα.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το τόσο επιζήμιο κείμενο σχετικά με τη συμφωνία. Οι άνθρωποι όπου κι αν βρίσκονται, μην φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα με εκφοβίσει με απειλές και εκβιασμούς.

Είναι δείγμα πατριωτισμού να μη μας ενδιαφέρει η μειονότητα; Είναι δείγμα πατριωτισμού η Ελλάδα να πάρει ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα;

Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και θα διχάσει την κοινωνία, ενώ κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι εγκατέλειψε εντελώς τις εθνικές θέσεις της χώρας.

Σύγκρουση με τον Ζάεφ – Η συνάντηση κράτησε δύο λεπτά

Νωρίτερα, ο Ιβάνοφ συγκρούστηκε με τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία με τον Τσίπρα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο.

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι το γεγονός, ότι η συνάντηση διήρκεσε μόλις δυο λεπτά.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο κ. Ιβάνοφ «διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να συζητήσει για οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας».

Μέσω της ανακοίνωσής της, η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες να ενωθούν γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες. «Οι πολίτες έχουν τελικά την ευκαιρία να γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους παρεμποδίσει να λάβουν την ενδεδειγμένη απόφαση για το μέλλον της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα