Τα Τρίκαλα τιμούν την Πέμπτη τον Χρήστο Κολοκοτρώνη!

10:19 3/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1922 την Καλλιθέα της Αθήνας. Μεγάλωσε ωστόσο στην Γλυκομηλιά Τρικάλων. Ήταν τρισέγγονος του ήρωα της επανάστασης του ’21, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο λόγος για τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον οποίο ο δήμος Τρικκαίων αποφάσισε να τιμήσει, δίνοντας το όνομά του σε πλατεία της πόλης. Την ερχόμενη Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 στις 20:30, θα αποκαλυφθεί το όνομα της πλατείας Χρήστου Κολοκοτρώνη στην αρχή της οδού Καλαμπάκας (περικλείεται από τις οδούς Καλαμπάκα- Παπαστάθη

– Ηπείρου, πριν το 5ο Γυμνάσιο). Ο Χρήστος Κολοκοτρώνης τελείωσε το δημοτικό σχολείο στη Γλυκομηλιά Καλαμπάκας Τρικάλων, όπου έκανε και τις πρώτες χορωδίες με τα παιδιά του χωριού, και κατόπιν το γυμνάσιο, στην Κατοχή. Το πρώτο τραγούδι που δισκογραφήθηκε ήταν το «Εγώ το πλουσιόπαιδο» στις αρχές της δεκαετίας του 50΄. Από τα μαθητικά του χρόνια έγραφε ποιήματα και έκανε ρεπορτάζ για λογαριασμό τοπικών εφημερίδων: «Αναγέννηση» των Τρικάλων, «Θεσσαλία» του Βόλου και στον «Εθνικό Παλμό». Διάβαζε ποίηση κάθε είδους, ιστορία και κλασική λογοτεχνία: Σαίξπηρ, Χάινε, Ουγκώ κ.α.

Το στιχουργικό του ύφος υπήρξε άμεσο και μεστό, συχνά σε πρώτο πρόσωπο, ενώ, ανέδειξε και το τραγούδι της κοινωνικής διαμαρτυρίας, με το οποίο καθιερώθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης, για τον οποίο έγραψε πάνω από 100 τραγούδια!. Το καλοκαίρι του 1971 ηχογραφήθηκε ο «Ύμνος της ΑΕΚ» σε στίχους του και μουσική του Στέλιου Καζαντζίδη. Η ενορχήστρωση ήταν του Χρήστου Νικολόπουλου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα