Υπέβαλε παραίτηση το ΔΣ της ΣΚΤ- «Ναι» σε Σχέδιο Εστία & Φορέα

Παραίτηση υπέβαλε το ΔΣ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΚΤ.

Με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους δήλωσε, σχετικά, ότι η παραίτηση του ΔΣ της ΣΚΤ έγινε μεν αποδεκτή, ωστόσο ζητήθηκε όπως παραμείνουν

στη θέση τους μέχρι την κάλυψη της μεταβατικής περιόδου.

Σε αυτό τον χρόνο της μεταβατικής περιόδου θα συσταθεί και θα λειτουργήσει ο Φορέας, ενώ θα προσληφθούν εξειδικευμένοι σύμβουλοι οι οποίοι θα καθοδηγούν την όλη προσπάθεια. Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Ο Φορέας θ' αναλάβει τα 7,5 δισ. ευρώ για τα ΜΕΔ, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια ν' αναλάβει και άλλα δάνεια.

«Υπενθυμίζουμε ότι η σύσταση του Φορέα ήταν η κατεύθυνση που ήθελε η πλειοψηφία των κομμάτων», είπε ο κ. Προδρόμου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, σήμερα το πρωί το Σχέδιο «Εστία» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετουμένων δανείων, που θα στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών.

Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, προβλέπει συγκεκριμένη, προαποφασισμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων, που θα περιλαμβάνει αναπροσαρμογή του υπολοίπου των δανείων στην αξία του ενυπόθηκου ακίνητου, αναπροσαρμογή των επιτοκίων κατά τρόπο που δεν θα υπερβαίνουν το 3,5% και δεν θα είναι χαμηλότερα του 2,5%, και ένα σχέδιο με αρκετά χρόνια αποπληρωμής.

Όσοι επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, θα πρέπει να έχουν εισοδήματα όχι πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ ετησίως και περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένου του ενυπόθηκου σπιτιού, που δεν θα ξεπερνούν σε αξία το 125% της αξίας της υποθήκης για την κατοικία.

Όσοι επιλέγονται, θα τυγχάνουν επιδότησης για το 1/3 της αναδιαρθρωμένης δόσης που θα πρέπει να καταβάλλουν για το στεγαστικό δάνειο.

Το σχέδιο θα καλύψει ακόμα και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως υποθήκη την κατοικία.

Υπολογίζεται ότι θα υποβοηθηθούν περίπου 15 χιλιάδες δανειολήπτες και ήδη το σχετικό κονδύλι, που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από €30 εκατ.

Το Σχέδιο «Εστία» εγκρίθηκε από το Υπουργικό μαζί με το πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το πρωί.

Κληθείς να σχολιάσει την πρακτική που εφάρμοσε από χθες η ΣΚΤ για αναλήψεις καταθέσεων όχι πέραν των €3,000, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν θα υπεισέλθει σε τραπεζικές πρακτικές και σημείωσε πως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες με βάση πανευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι €100 χιλιάδες, ενώ οι καταθέσεις στην ΣΚΤ είναι διασφαλισμένες στο σύνολό τους, με τη συμφωνία που έγινε και αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Είναι κατανοητό, είπε καταληκτικά, ότι ασκήθηκε πίεση αυτές τις μέρες στη διαθεσιμότητα μετρητών, και όχι στη ρευστότητα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις πολύ δύσκολες, αποφάσεις τις οποίες δεν επιθυμούσαμε κατ’ ανάγκην, περιμένουμε ότι και η Βουλή θα μπορέσει να εγκρίνει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε συνολικά πλέον το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να μην έχουμε ξανά τα επόμενα χρόνια πιέσεις και επείγοντα περιστατικά στο τραπεζικό σύστημα» ανέφερε.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την Παρασκευή να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα νομοσχέδια για τη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ, ώστε να εγκριθούν μαζί με το σχέδιο παροχής εγγυήσεων για μελλοντικές απώλειες της Ελληνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταφοράς του «καλού χαρτοφυλακίου» του Συνεργατισμού στην Ελληνική.

Στο μεταξύ, μέχρι τρεις χιλιάδες ευρώ ημερησίως θα είναι το επιτρεπόμενο όριο ανάληψης μετρητών (cash) στις ΣΠΕ, το επόμενο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί.

Από χθες το πρωί επιβλήθηκε το εν λόγω μέτρο, που «αφορά μόνο σε σκοπούς ανατροφοδότησης και όχι σε πρόβλημα ρευστότητας», όπως διαβεβαιώνουν το Sigmalive αρμόδιες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα