Τ. Πετρόπουλος: Το σχέδιο της ΝΔ οδηγεί την κοινωνική ασφάλιση σε χρεοκοπία

10:39 8/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το σχέδιο της ΝΔ για προαιρετική επικουρική ασφάλιση και μείωση των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί στην επιστροφή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αλλεπάλληλων περικοπών και ελλειμμάτων» τονίζει σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕΜΠΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Και προσθέτει πως «θα πέσει στο κενό, διότι

οδηγεί σε κατάργηση των επικουρικών και στην μείωση των κύριων συντάξεων».

Ειδικότερα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζει πως «διαψεύστηκαν, όσοι προμήνυαν την κατάρρευση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), την καταβαράθρωση των εσόδων και την αδυναμία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να καταβάλλει συντάξεις». Και συμπληρώνει ότι «τα ελλείμματα και οι αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων ήταν ο κανόνας, πριν από την ίδρυση του ΕΦΚΑ».

«Ακόμα και το έτος 2013 κατά το οποίο εμφανίστηκε πλεόνασμα 843 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα είχε παραχθεί έλλειμμα 3,758 δισ. ευρώ, καθώς εκείνη τη χρονιά αφαιρέθηκαν 4,5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις. Σωρευτικά, οι περικοπές εκείνες έχουν επιφέρει απώλειες 63,1 δισ. ευρώ έως σήμερα», αναφέρει.

Αναφερόμενος ο κ. Πετρόπουλος στην τελευταία διετία είπε πως «το 2017 πετύχαμε πλεόνασμα 777 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ. Για τα 2018, το πλεόνασμα προβλέπεται να προσεγγίσει το 1,4 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα