Σύσκεψη των Τριών τη Δευτέρα για όλες τις εξελίξεις - Θα τεθεί και το αντιρατσιστικό

16:34 24/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όπου στο τραπέζι θα τεθούν μια σειρά από ζητήματα όπως το ενεργειακό, μετά τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν, η πορεία της οικονομίας εν όψει της άφιξης της τρόϊκας και η καταπολέμηση της ανεργίας.
Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα θέσουν και το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει πως εκ των πραγμάτων το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύσκεψη των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για το θέμα, είχε χθες ο Φώτης Κουβέλης.

Σχετική είδηση: Αντιπαράθεση για το αντιρατσιστικό - Επαρκής ο υφιστάμενος νόμος λέει η ΝΔΤο θέμα έχει αποτελέσει εστία ενδοκυβερνητικών τριβών καθώς η ΝΔ σημειώνει πως το υφιστάμενο πλαίσιο καλύπτει το 90% του προτεινόμενου νομοσχεδίου, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος που θα αποτελούσε παραβίαση της αρχής της ελευθερίας της έκφρασης.

«Πιστεύω ότι όταν υπάρχουν οι νόμοι. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι η εφαρμογή των νόμων και οι πολύ αυστηρές ποινές σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν χρειάζονται δηλαδή παρά μόνο βελτιώσεις στον υφιστάμενο ποινικό κώδικα και συζητήσεις σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον» δήλωσε το Πρώτο Πρόγραμμα η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πιπιλή.

Η Ιπποκράτους, ωστόσο, επιμένει στην αναγκαιότητα ψήφισης του σχεδίου νόμου. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο επτά ερωταπαντήσεων μέσω του οποίου υπεραμύνεται του νομοσχεδίου και αντικρούει τα επιχειρήματα που αντιπαραβάλουν ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Αύριο το πρωί συνεδριάζει εξάλλου υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα προς το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το αντιρατσιστικό.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ η ανάγκη για ένα ειδικό αντιρατσιστικό νομοθέτημα είναι πλέον αναμφισβήτητη, λόγω της ραγδαίας αύξησης βίαιων εγκλημάτων που έχουν ρατσιστικά κίνητρα, το οποίο εξάλλου καλύπτει υποχρέωση συντονισμού της χώρας απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το νομοσχέδιο δεν θίγει την ελευθερία του λόγου, δεν στρέφεται κατά κομμάτων, ούτε ποινικοποιεί ιδεολογίες, όσο ακραίες κι αν είναι αυτές, απλά απαγορεύει τη δημόσια προτροπή σε βιαιοπραγίες ή την πρόκληση μίσους με ρατσιστικό περιεχόμενο.

Απαντώντας στο επιχείρημα της ΝΔ περί επάρκειας του ισχύοντος νόμος αντιτείνει την ανάγκη επικαιροποίησης του, κάτι που εξυπηρετεί το προτεινόμενο σχέδιο νόμου διευρύνοντας την απαγόρευση διακρίσεων και ενσωματώνοντας σημαντικές ρυθμίσεις που υπάρχουν στην απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ.

Επίσης, χαρακτηρίζει αβάσιμο τον ισχυρισμό της ΝΔ περί θέσπισης ενός ιδιώνυμου αδικήματος που αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.
Σχετικά με την αιτίαση της ΝΔ ότι ανοίγει δρόμος για καταχρηστικές καταγγελίες ώστε τα υποτιθέμενα θύματα να πάρουν άδεια διαμονής, το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι η άδεια διαμονής δίνεται μόνο μετά από αίτημα εισαγγελέα. «Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να διωχθεί και να καταδικαστεί η ρατσιστική βία χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες, μάλλον υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα παραπάνω συνόψισε ο Γραμματέας παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας.

«Ο νόμος του ΄79 είναι ανεπαρκέστατος, διότι κατ' αρχήν δεν κάνει σαφή διάκριση των εγκλημάτων ή της υποκίνησης έγκλημα, που έχουν να κάνουν με διαχωρισμούς, με διαχωρισμούς βάση θρησκείας, φύλο ή και σεξουαλικό πιστεύω ή οτιδήποτε άλλο. Άρα δεν είναι ιδιώνυμο αδίκημα. Δεύτερον δε περιλαμβάνει τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές διατάξεις για πολιτικούς και κόμματα και τρίτον δε περιλαμβάνει τα μέτρα προστασίας του θιγομένου και αυτό γιατί το ΄79 δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα ουσιαστικά. Άρα είναι ένας νόμος εκ των πραγμάτων ξεπερασμένος. Και δε το λέω μόνο εγώ, το λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία το 2011 ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελλάδα, γιατί αργεί να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, για την ύπαρξη τέτοιας νομοθεσίας σε όλη την Ευρώπη.», είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Με αυτές τις θέσεις συντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια στόματος εκπροσώπου Τύπου Π. Σκουρλέτη Σκουρλέτη κατηγόρησε τη ΝΔ για προσπάθεια «ενταφιασμού» του νομοσχεδίου.

«Η εικόνα σήμερα που παρουσιάζεται είναι ότι για λόγους ιδεολογικούς και πολιτικούς η Ν.Δ. δεν θέλει να οριοθετηθεί απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές, ενδεχομένως διότι ερίζει για τη διεκδίκηση ενός μέρους του εκλογικού σώματος με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι φανερό και νομίζω ότι θέτει το πολιτικό καθήκον στους άλλους δύο εταίρους να τοποθετηθούν πάρα πολύ σοβαρά και να δείξουν τελικά αν εννοούν τα όσα λένε γύρω από το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πάντως, σε απάντηση του κ. Ρουπακιώτη -που δόθηκε στην δημοσιότητα- στις 9 Ιανουαρίου του 2013 σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφηνε να εννοηθεί ότι το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, επαρκεί χρειάζονται ωστόσο κάποιες προσθήκες για καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Για το ίδιο θέμα κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σχολίαζαν δεικτικά ότι «η απάντηση έγινε σε άλλο χρόνο και ο Υπουργός περιέγραψε το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, ας μην δημιουργούν κάποιοι εντυπώσεις με επικοινωνιακά τεχνάσματα για να κρυφτούν πίσω από την ωμή πραγματικότητα».

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι «ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων» και οργανώνει «συγκέντρωση ενάντια στην εγκληματικότητα και στο ανθελληνικό κράτος των "αντιρατσιστικών νόμων"» την Κυριακή 26 Μαΐου στις 19.00 στην Πλατεία Δαβάκη, στη Νίκαια.
Keywords
Τυχαία Θέματα