Συγχαρητήρια Δένδια σε αστυνομικούς που συνέλαβαν ληστές μετά από ένοπλη συμπλοκή

16:14 24/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Τους αστυνομικούς που συνέλαβαν μετά από ένοπλη συμπλοκή δύο ληστές στο Παγκράτι συνάντησε και συνεχάρη ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τονίζοντας ότι «υπάρχει νόμος, ότι ο νόμος επιβάλλεται και ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιβάλλουν αυτό τον νόμο με επαγγελματισμό, με ευσυνειδησία και αν μου επιτρέπετε να πω, με πατριωτισμό». Οι αστυνομικοί χτες το βράδυ συνέλαβαν στο Παγκράτι, μετά από καταδίωξη και ένοπλη συμπλοκή,
δύο ληστές, οι οποίοι νωρίτερα είχαν διαπράξει τρεις ένοπλες ληστείες σε φαρμακεία στις περιοχές του Νέου Κόσμου, του Υμηττού και του Βύρωνα. Ο Υπουργός συνεχάρη τους αστυνομικούς, τους οποίους παρουσίασε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιανόπουλος. Είπε χαρακτηριστικά:«Σας κάλεσα εδώ για να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τη δική μου και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και της Κυβέρνησης, αλλά κυριότερα και της ελληνικής κοινωνίας. Πολλά λόγια δεν πρέπει να λέμε, καλό είναι να λέμε λίγα. Η πατρίδα περνάει μία ώρα εξαιρετικά ζόρικη, πάρα πολύ δύσκολη. Και ξέρετε ότι υπάρχουν δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η οικονομία, ο άλλος όμως είναι η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, η καθημερινότητά του, η ζωή του, η περιουσία του.

Και σε αυτόν το δεύτερο τομέα, εσείς, οφείλω να πω, έχετε προσφέρει τα μέγιστα. Είμαι βαθιά ευγνώμων στον καθένα από εσάς προσωπικά. Γιατί ξέρω πολύ καλά την αναντιστοιχία αυτού που παίρνετε σε σχέση με αυτό που δίνετε. Αυτό το ξέρει και το εκτιμά και η ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι έχετε καταφέρει τους τελευταίους μήνες να υπάρχει μία πλήρης αναστροφή του κλίματος και να αρχίσει να εμπεδώνεται στον Έλληνα πολίτη το αίσθημα της ασφάλειας και το αίσθημα ότι υπάρχει νόμος, ότι ο νόμος επιβάλλεται και ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιβάλλουν αυτό τον νόμο με επαγγελματισμό, με ευσυνειδησία και αν μου επιτρέπετε να πω, με πατριωτισμό. Σας ευχαριστώ θερμά από καρδιάς. Ό,τι καλό στη ζωή σας».

Μεταξύ των αστυνομικών ήταν και ο νεαρός της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργος Μυστρίδης από την Κομοτηνή, ο οποίος δέχτηκε μια σφαίρα από το όπλο ενός εκ των δραστών, που τον βρήκε στο αλεξίσφαιρο γιλέκο, στην κοιλιά, μόλις δύο δάχτυλα πάνω από το ακάλυπτο μέρος.

Οι συλληφθέντες

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, οι δύο συλληφθέντες είναι οδηγοί ταξί, οι οποίοι διέπραξαν τις ληστείες στα φαρμακεία χρησιμοποιώντας το ταξί, το οποίο νοίκιαζαν για να το δουλεύουν. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες είναι και οι δύο χρήστες ναρκωτικών.

Πρόκειται για έναν 42χρονο, ο οποίος έκανε τις ληστείες και έναν 44χρονο, ο οποίος τον περίμενε έξω από τα φαρμακεία με το ταξί.

Το χρονικό

Η περιπετειώδης καταδίωξη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά την τελευταία ληστεία στον Βύρωνα, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και των Ομάδων Ζ και ΔΙΑΣ της Άμεσης Δράσης Αττικής.

Κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων και αφού οι αστυνομικοί είχαν ενημερωθεί ότι οι δράστες, μετά την τελευταία ένοπλη ληστεία στον Βύρωνα είχαν διαφύγει με ταξί, εντόπισαν ένα τέτοιο όχημα στην περιοχή του Παγκρατίου με δύο επιβαίνοντες, το οποίο ακινητοποίησαν στη συμβολή των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Νικηφορίδη.

Όταν οι αστυνομικοί προσέγγισαν το όχημα, ο επιβάτης που καθόταν στο πίσω κάθισμα πυροβόλησε με περίστροφο εναντίον τους, με αποτέλεσμα μία από τις βολίδες να πλήξει το αλεξίσφαιρο ενός ειδικού φρουρού της ομάδας ΔΙΑΣ. Ακολούθησε ένοπλη συμπλοκή, καθώς οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά.

Το ταξί με τους δύο δράστες εγκλωβίστηκε και πάλι από τους αστυνομικούς σε κοντινή απόσταση, στην οδό Χρεμωνίδου, όπου και συνελήφθη ο 44χρονος οδηγός.

Ο 42χρονος, που είχε αποβιβαστεί από το ταξί, αφού έσπασε την εξωτερική τζαμαρία πολυκατοικίας, μπήκε σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, την ώρα που οι δύο ένοικοι (ένα ηλικιωμένο ανδρόγυνο) είχαν ανοίξει την πόρτα για να δουν τι συμβαίνει, καθώς είχαν ακούσει τους πυροβολισμούς.

Στη συνέχεια, ο δράστης, που είχε τραυματιστεί στο δεξί του χέρι από τζάμι κατά τη θραύση της τζαμαρίας, προσπάθησε με τη χρήση ενός μαχαιριού να αποσυναρμολογήσει το περίστροφο και να το κρύψει στο εσωτερικό του διαμερίσματος.

Οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι είχε μπει στην πολυκατοικία γιατί είδαν αίματα στην είσοδο και ακολούθησαν την πορεία του δράστη, τον οποίο κατάφεραν να συλλάβουν στο διαμέρισμα όπου είχε καταφύγει. Ο δράστης, όπως είπαν οι ένοικοι, δεν τους απείλησε.

Στο εσωτερικό του διαμερίσματος βρέθηκαν τα αποσυναρμολογημένα κομμάτια του περιστρόφου, διαμετρήματος 0,38 special και το μαχαίρι.

Στο σημείο της ένοπλης συμπλοκής, βρέθηκαν 10 κάλυκες, δύο φυσίγγια, μια παραμορφωμένη βολίδα, ένα μεταλλικό περίβλημα βολίδας και ένα θραύσμα βολίδας.

Ο αστυνομικός που δέχτηκε τη σφαίρα μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών για προληπτικό έλεγχο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες ληστείες στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί ταξί.
Keywords
Τυχαία Θέματα