Συρία: Κλιμάκωση επεμβάσεων προανήγγειλε ο Πούτιν

16:42 7/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Προς την κατεύθυνση κλιμάκωσης των στρατιωτικών παρεμβάσεων κινείται η Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, διότι οι τζιχαντιστές δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συριακή κυβέρνηση «έχει το δικαίωμα» να πάρει και πάλι τον έλεγχο του συνόλου της εθνικής επικράτειας, δήλωσε o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ φαίνεται πως επίκειται επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία.

«Η

συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη με τους ομολόγους του από το Ιράν και την Τουρκία, που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στη Συρία.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς».

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι αντίθετος σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ επειδή το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εκεί δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Τεχεράνη, ο Πούτιν τόνισε πως ο κύριος στόχος είναι η εκδίωξη των μαχητών από την Ιντλίμπ.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως οι συνομιλίες που είχε με τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας ήταν εποικοδομητικές και πως συζήτησαν για μια «σταδιακή σταθεροποίηση» στις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.

Σημειώνεται πως πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων που είχαν στόχο θέσεις των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ και στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο τελευταίο αυτό προπύργιο των ανταρτών στη Συρία.

Εδώ και μέρες οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, βάλλουν με πυρά πυροβολικού κατά του τομέα, ενώ οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν σποραδικά επιδρομές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 7/9/2018 είχαν στόχο θέσεις της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει δημιουργηθεί από την συριακή πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, ή ακόμη θέσεις της Άχραρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι στόχοι αυτοί που επλήγησαν βρίσκονται κοντά στην περιοχή Χομπάιτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ, κοντά στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο έδαφος που κατέχουν οι αντάρτες και τον κυβερνητικό τομέα.

«Ο στόχος ήταν να καταστραφούν τα οχυρά των ανταρτών», διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Ένας μαχητής της Άχραρ αλ Σαμ σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν, διευκρίνισε. Από τις επιδρομές έχασε τη ζωή του και ένας βοσκός, ενώ τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για αμάχους ή μαχητές.

«Έχουμε σκοτώσει, σκοτώνουμε και θα σκοτώσουμε τρομοκράτες ασχέτως με το αν βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ ή άλλα μέρη της Συρίας», δήλωσε την Πέμπτη 6/9/2018 η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Συνεργασία για αντιμετώπιση των ανταρτών

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού, «σε πνεύμα συνεργασίας», τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το κείμενο κοινής δήλωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα οι πρόεδροι των τριών χωρών στην Τεχεράνη.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Πάντως ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την Ιντλίμπ, οι ανάδοχοι της διαδικασίας της Αστάνα δεν συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός.

H Ρωσία για τα χημικά

Η Ρωσία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για τις σκηνοθετημένες προκλήσεις με χημικά όπλα τις οποίες ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία για να τις αποδώσουν στα συριακά στρατεύματα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

«Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «Νομίζω ότι σ’ αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι’ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» καθώς «συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».

Φωτο αρχείου

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Σχετική είδηση: ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Άσαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά όπλα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συρία, Κλιμάκωση, Πούτιν,syria, klimakosi, poutin