Αυθεντική παραδοσιακή μουσική

14:59 7/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ Λάρισας βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο δάσκαλος και διευθυντής της παραδοσιακής μουσικής και διευθυντής της σχολής του Δήμου Λαρισαίων που συμπληρώνει τρεις δεκαετίες προσφοράς.

Η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Λαρισαίων πλέον στεγάζεται στο δικό της σπίτι, πρώην κτήριο αρχείων του κράτους που ανήκει στον Δήμο Λαρισαίων, συνεχίζει την προσπάθεια για τη διάσωση και τη διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής.

?

Όπως τόνισε ο διευθυντής

της Σχολής κ. Γιώργος Δεληγιάννης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων η σχολή Παραδοσιακής Μουσικής παρείχε δωρεάν μαθήματα για το σχολικό έτος 2017/2018 για μαθητές ηλικίας 8 έως 12 χρόνων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και την φετινή περίοδο.
Η σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ιδρύθηκε το 1987. Είναι η πρώτη σχολή όπου η διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής πραγματοποιείτε οργανωμένα βάσει ωρολογίου προγράμματος με ειδικούς καθηγητές στις τάξεις οργάνων, τραγουδιού και θεωρίας.
Μετά από τη θετική δεκάχρονη πορεία και εμπειρία το 1997 εκδίδεται ο πρώτος οδηγός σπουδών για την διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής. Σύντομα συστήνεται ορχήστρα από ταλαντούχους σπουδαστές, που παίρνει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και σε άλλες πόλεις, με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο Αθηνών μετά από πρόσκληση της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου.
Κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων αρκετοί σπουδαστές της, αποφοιτήσαν αποκτώντας πτυχία και διπλώματα παραδοσιακού κλαρίνου, βιολιού, σαντουριού και λαούτου. Σκοπός της σχολής, παραμένει η διατήρηση και διάδοση της αυθεντικής λαϊκής παραδοσιακής μουσικής στις νεότερες γενιές.
Να σημειωθεί ότι οι εγγραφές από 12 ετών και άνω και για ενήλικες συνεχίζονται σε όλες τις τάξεις οργάνων και τραγουδιού.

Συγχρόνως λειτουργεί και παιδική χορωδία ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί και χορωδία ενηλίκων.

?

«Ήδη υπάρχουν μαθητές και τα μαθήματα ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου», υποστήριξε ο κ. Δεληγιάννης που καλεί όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την αυθεντική παραδοσιακή μουσική να επισκεφθούν την Σχολή, να γνωρίσουν τους δασκάλους μουσικής και εφόσον τους αρέσει η εκμάθηση και η ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική, τότε μπορούν να ενταχθούν στα τμήματα της σχολής που θα παραδίδουν μαθήματα, κλαρίνου, βιολιού, λαούτου, κρουστών, φλογέρας, γκάιντας και σαντουριού.

Ο κ. Δεληγιάννης δεν διακρίνεται μόνο για το ταλέντο του στη μουσική, είναι και ευρεσιτέχνης καθώς κατάφερε να κατασκευάσει δική του πατέντα για να ακούγεται πιο δυνατά και χωρίς αλλοιώσεις ο ήχος του κλαρίνου.

Στο στούντιο της ΕΡΤ μαζί με τον Γιώργο Δεληγιάννη βρέθηκαν παλαιοί μαθητές και σήμερα δάσκαλοι παραδοσιακών οργάνων, όπως, ο Ρήγας Μακρόπουλος που διδάσκει βιολί, ο Κώστας Παπαδημητρίου που διδάσκει λαούτο, ο Αποστόλης Μαυρατζάς με το ντέφι και το τουμπερλέκι και η Μαρία Δεληγιάννη με την εκπληκτική φωνή.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυθεντική,afthentiki