Κέρκυρα: Συνεχή επαφή με την πατρίδα θέλουν τα παιδιά των αποδήμων

16:37 7/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τις βιωματικές ομιλίες για τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τον τρόπο ζωής των Επτανησίων στο εξωτερικό συνεχίστηκε σήμερα Παρασκευή το Συνέδριο των αποδήμων Επτανησίων που διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ήταν συγκινητικές οι ομιλίες των παιδιών – απόδημοι τρίτης γενιάς που φιλοξενήθηκαν δύο εβδομάδες σε ειδικό πρόγραμμα γνωριμίας των νησιών μας, της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού. Τα παιδιά αυτά προέρχονται από την Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και άλλες χώρες. Ελληνικά γνωρίζουν μόνο όσοι προέρχονται από χώρες στις οποίες υπάρχουν σχολεία

(κυρίως ιδιωτικά) όπου μπορούν να διδαχθούν τη γλώσσα μας. Οι υπόλοιποι κάνουν προσωπικό αγώνα να μιλήσουν Ελληνικά αλλά δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά. Αυτομάτως προκύπτει η ανάγκη της παρέμβασης του Ελληνικού κράτους στο ζήτημα αυτό και η διόρθωση με νέες αποστολές δασκάλων στο εξωτερικό. Είναι γνωστό ότι μετά την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια ανακλήθηκαν πολλοί Έλληνες δάσκαλοι που είχαν αποσπαστεί στο εξωτερικό.
Είναι συγκινητικό πάντως η προσπάθεια που κάνουν για τη διατήρηση της ελληνικότητας τους ακόμα και των παιδιών που έχουν έρθει μόνο δύο – τρεις φορές στη χώρα μας.
Έχει ενδιαφέρον, στον τομέα αυτό, η πρωτοβουλία Ελληνικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για την πραγματοποίηση θερινών σχολείων για τα παιδιά των αποδήμων. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου ήδη πραγματοποιεί θερινά σχολεία για περισσότερα από 300 παιδιά ετησίως. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ξεκίνησε πρόσφατα δύο τέτοια προγράμματα και όπως είπε στην ομιλία του ο Πρύτανης Βασίλης Χρυσικόπουλος και ο αντιπρύτανης Θόδωρος Παππάς. Την επόμενη χρονιά σχεδιάζει περισσότερα θερινά σχολεία μεγαλύτερης διάρκειας του ενός μήνα. Όμως αναζητούνται υποτροφίες δεδομένου ότι μέχρι στιγμής τα περισσότερα παιδιά έχουν λάβει υποτροφίες από το κρατικό ίδρυμα υποτροφιών και από τις υποτροφίες που δίνουν οι ίδιες οι ομογενειακές οργανώσεις.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέρκυρα, Συνεχή,kerkyra, synechi