Συνέντευξη με τη Μίνα Αδαμάκη στο Από Μηχανής Θέατρο (video)

12:06 17/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σ΄ ένα ιδιαίτερο «Πάρτυ γενεθλίων», με απρόσμενους επισκέπτες, προσκαλεί τους θεατές η Μίνα Αδαμάκη, στο Από Μηχανής Θέατρο, κάθε Τετάρτη έως και Κυριακή. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ραδιοτηλεόραση», η ηθοποιός μιλάει για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, για το αινιγματικό έργο του Χάρολντ Πίντερ και για την τέχνη που, όπως η ίδια λέει, «λειτουργεί ως κάθαρση»!

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

H ιστορία διαδραματίζεται σε μία μίζερη παραθαλάσσια πανσιόν και διαρκεί μία ημέρα. Στην πανσιόν αυτή, την οποία διατηρεί

η Mεγκ, μια καλοσυνάτη γυναίκα με τον σύζυγό της Πιτ, έχει βρει καταφύγιο ο Στάνλεϊ, ένας πρώην πιανίστας. Mοναδικός ένοικος της πανσιόν μέχρι τη στιγμή που καταφθάνουν δύο μυστηριώδεις τύποι για να τον πάρουν μαζί τους. Υστερα από μια παράλογη και εξοντωτική ανάκριση του οργανώνουν ένα «πάρτι γενεθλίων», το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε καφκικό εφιάλτη…

Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, συναντήσαμε τη Μίνα Αδαμάκη, η οποία μας υποδέχθηκε στη σκηνή του θεάτρου και μας μίλησε για το εμβληματικό έργο του Χάρολντ Πίντερ.

Όπως ο Σάμιουελ Μπέκετ, έτσι και ο Πίντερ αρνείται να παράσχει λογικές εξηγήσεις για τις ενέργειες των χαρακτήρων του. Ο Στάνλεϊ, ο μοναδικός ένοικος της πανσιόν, υποφέρει χωρίς να κανείς να ξέρει τον λόγο. Το νόηµα του έργου δεν εξαρτάται από το να γνωρίζουµε τι έκανε ο Στάνλεϊ. Αυτό που πρέπει να ξέρουµε είναι ότι σε κάποιο σηµείο του παρελθόντος του αυτός, όπως όλοι µας, έκανε κάτι, είναι ένοχος.

Tο «Πάρτυ γενεθλίων» είναι ένα έργο που μέσα από κωμικές και τραγικές καταστάσεις παραμένει αινιγματικό και τρομακτικό. Kαι σε αυτό το έργο, όπως στα περισσότερα του Πίντερ, μια φαινομενικά κοινότοπη κατάσταση σταδιακά φορτίζεται με απειλή, τρόμο και μυστήριο, παράλληλα με τη λεπτομερή αποτύπωση των διακυμάνσεων και την ηθελημένη παράλειψη μιας εξήγησης ή ενός κινήτρου της δράσης. Ολα αυτά τα στοιχεία τα ανέδειξε με μοναδικό τρόπο ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα